Hlavní obsah

Psa naklonoval jako první, ale u lidských buněk zfalšoval výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský "otec" klonování Hwang U-sok se podle pondělního rozhodnutí soudu v Soulu dopustil podvodu a zpronevěry státních dotací na vědecký výzkum. Do vězení ale nepůjde, ačkoli pro něj žaloba požadovala čtyři roky. Soudce rozhodl, že Hwang projevil nad svým počínáním lítost, a proto ho odsoudil jen ke tříleté podmínce.

Foto: Reuters

Odsouzený Hwang U-sok opouští soud bez komentáře.

Článek

Šestapadesátiletý Hwang se v roce 2005 stal prvním vědcem, kterému se podařilo naklonovat psa. Zároveň prohlásil, že jeho tým dokázal naklonovat i lidské kmenové buňky, ale později se prokázalo, že výsledky práce na lidských embryích zfalšoval. Kvůli podvodu byl kontroverzní vědec vyloučen z univerzity, na níž pracoval, a v roce 2006 začalo soudní řízení, v němž byl Hwang obžalován z podvodu a zpronevěry dotací.

Pád národního hrdiny

Verdiktem soudu vyvrcholil dlouhý pád z výsluní pro muže, který byl druhdy uctívaný coby národní hrdina a průkopník výzkumu kmenových buněk. V roce 2004 Hwang a jeho bývalí kolegové z Národní univerzity v Soulu v článku zveřejněném v časopise Science uvedli, že se jim podařilo jako prvním na světě vytvořit klonované lidské embryo a odebrat z něj kmenové buňky.

Výzkum kmenových buněk je nesmírně citlivou otázkou a Hwang byl jediným jihokorejským vědcem, který měl dovoleno provádět studie v tomto oboru. Pokud by Hwangovy údajné vědecké úspěchy byly skutečné, pak by zvýšily naději na vývoj léků na takové nemoci, jako je například Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Soud trval tři roky

Kolem jeho tvrzení se ale vynořily sporné otázky, které vedly k vytvoření univerzitního výboru, jenž došel k závěru, že studie z roku 2004 se opírala o zfalšovaná data. Časopis Science jeho článek stáhl a v roce 2006 mu jihokorejská vláda odebrala právo provádět výzkum kmenových buněk. Hwang nakonec přiznal, že údaje byly zfalšovány, ale tvrdil, že ho podvedl jeho kolega-vědec.

Soudní proces proti němu, v němž vypovídalo více než 60 svědků, trval déle než tři roky. Během srpnového slyšení Hwang prosil o shovívavost. Navzdory zjištění univerzitního výboru i rozhodnutí soudu má Hwang stále řadu stoupenců. I v pondělí se před soudní budovou sešly desítky lidí skandujících: "Věříme doktoru Hwangovi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám