Hlavní obsah

Prozatímní prezidentkou Středoafrické republiky je Catherine Samba-Panza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui

Středoafrický parlament zvolil v pondělí prozatímní hlavu státu. Stala se jí starostka hlavního města Bangui Catherine Samba-Panza. Uspěla v druhém kole hlasování, v němž porazila syna bývalého prezidenta Désirého Kolingbu.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Catherine Samba-Panza po zvolení prezidentkou Středoafrické republiky

Článek

Získala 75 poslaneckých hlasů, zatímco její soupeř 53. Ohlášení jejího vítězství provázel v sále potlesk, po kterém zazněla středoafrická hymna. Prezidentka má uklidnit v zemi násilí, které neustává od loňského  převratu, kdy muslimské hnutí Séléka svrhlo křesťanského prezidenta Francoise Bozizého a moci se chopil Michel Djotodia.

Francie a regionální státy mají v zemi své síly, ale nedaří se jim plně obnovit klid. Pomoci jim proto mají stovky vojáků, které hodlá poslat Evropská unie. Jejich vyslání schválili ministři zahraničních věcí s tím, že vojáci budou sloužit u Bangui.

Násilí v zemi si podle oficiálních odhadů vyžádalo od listopadu na tisíc obětí. [celá zpráva] Skutečná bilance však může být vyšší. Milión obyvatel musel opustit své domovy, část jich utekla do sousedních zemí, zbytek je v buši. [celá zpráva].

Djotodia pod tlakem sousedních zemí podal demisi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám