Hlavní obsah

Provedli jsme další test na raketové základně, oznámila KLDR

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severní Korea oznámila, že provedla „velice významný” test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Test se uskutečnil v pátek v noci a byl úspěšný, uvedla v sobotu státní média bez dalších podrobností.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Obyvatelé Soulu sledují na archivním snímku obrazovku, která ukazuje základnu v severokorejském Sohe.

Článek

Nejnovější výzkumné poznatky v obranné sféře byly podle agentury KCNA využity k dalšímu posílení "spolehlivého jaderného odstrašování".

Podobné oznámení vydala Severní Korea už 8. prosince. Ani tehdy neupřesnila, co vlastně v Sohe testovala. Odborníci se ale domnívali, že země testovala raketový motor, nikoliv odpálení rakety.

Americký prezident Donald Trump tehdy na twitteru uvedl, že severokorejský vůdce Kim Čong-un riskuje. Jestliže podle něj bude pokračovat v nepřátelských krocích, ztratí "všechno".

KLDR prý provedla významný test na raketové základně Sohe

Svět

Loni vůdce KLDR Kim Čong-un na mezikorejském summitu také slíbil, že zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampy v Sohe nechá za účasti mezinárodních expertů rozebrat. KLDR následně s demontáží začala, letos na jaře ale podle satelitních snímků část střelnice zase obnovila. Stalo se tak po druhé schůzce Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v únoru v Hanoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám