Hlavní obsah

Promrzlí a bez jídla. Čeští horolezci jsou v Himálaji uvězněni pod vrcholem sedmitisícovky

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh zdolali vrchol himálajské sedmitisícovky Baruntse (7129 metrů), od úterý ale kvůli špatnému počasí zůstávají uvězněni kousek pod vrcholem. S mokrými věcmi a spacáky čelí mlze, sněhové vánici a nedostatku jídla.

Foto: Profimedia.cz

Sedmitisícová hora Baruntse v Himálaji

Článek

„Prolezli jsme severozápadní stěnou a o pár minut později přešli přes vršek Barušky (Baruntse). Ani jsme nefotili, žádné projevy radosti a hned jsme pokračovali dál, dokud nám pekelné počasí dovolilo sestupovat. Šestý bivak nenechal na sebe dlouho čekat a mám ho někde kolem sedmi tisíc. Uléháme v mokrých věcech do úplně nachcaných spacáků, přičemž se modlíme, aby zítra aspoň chvilkama bylo vidět na sestup do údolí. Máme toho dost,“ vzkazoval Holeček v úterý přes satelitní telefon.

Koronavirem se na Mount Everestu nakazila minimálně stovka lidí

Svět

Od té doby se ale počasí nezlepšilo a dvojice českých horolezců tak nadále zůstává uvězněna v sedmi tisících v takzvané bílé tmě.

„Nemůžeme se ani hnout, stále sněží, fouká a není vidět na krok. Čekáme na zázrak, který snad dorazí v sobotu,“ řekl přes satelitní telefon Holeček ve čtvrtek.

„Těžko se to vysvětluje, ale nevidíte na krok před sebe, je to podobné jako ve vodě, když ztratíte ve tmě pojem o tom, zda plavete ke dnu, nebo k hladině,“ řekla serveru lidovky.cz Holečkova partnerka Klára Janíková.

Pocitová teplota v sedmi tisících se podle ní pohybuje kolem minus 40 stupňů. Horolezcům navíc téměř došlo jídlo. Ve čtvrtek odpoledne se údajně obloha začínala trhat, ale počasí vhodné pro sestup do základního tábora by mělo být podle předpovědi až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám