Hlavní obsah

Při sebevražedném útoku v Kábulu zemřeli slovenští vojáci

Kábul
Aktualizováno

Tři vojáky zahraničních jednotek zabil v pátek na východním předměstí afghánské metropole Kábulu sebevražedný atentátník. Informovaly o tom Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), které spadají pod velení NATO. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Mezi oběťmi jsou i dva Slováci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník zabil tři vojáky v Kábulu, mezi oběťmi jsou zřejmě SlováciVideo: Reuters

 
Článek

Smrt dvou slovenských vojáků ve věku 34 a 39 let deníku Pravda potvrdila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková. Oběti jsou z 5. pluku speciálního určení ze Žiliny.

„Rodiny obětí už byly o tragédii vyrozuměny. Převoz tělesných pozůstatků zabezpečuje slovenská strana ve spolupráci se Spojenými státy,“ uvedl server Pravda.sk.

Mluvčí kábulské policie oznámil, že při explozi nálože, kterou odpálil útočník v automobilu, rovněž utrpělo zranění šest civilistů.

Atentát na konvoj mezinárodních sil se odehrál kolem 13:00 místního času (9:30 SEČ) asi kilometr od základny NATO Camp Phoenix, kde působí američtí vojáci. Nálož byla uložena v automobilu, s nímž atentátník najel do konvoje spojeneckých vozidel. Mezi zraněnými civilisty byla jedna žena. V době výbuchu jeli všichni kolem v mikrobusu.

Na televizních záběrech bylo vidět zbytky vybuchlého automobilu rozptýlené po ulici a několik obrněných aut stojících opodál, napsala agentura AP.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Americké nákladní auto odtahuje obrněné vozidlo zasažené útokem sebevražedného atentátníka v Kábulu. Při útoku zemřeli tři vojáci sil ISAF, mezi nimi údajně jeden nebo dva Slováci.

Přihlásil se Tálibán

K odpovědnosti za atentát se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásil Tálibán, podle nějž si útok vyžádal řadu mrtvých.

"Řada zahraničních vojáků byla zabita a zraněna a mnoho vozidel bylo zničeno při tomto útoku, který v autě napěchovaném výbušninami provedl jeden z našich bojovníků," napsal Mudžáhid podle agentury AP na svém účtu na Twitteru. Tálibán pravidelně ničivost svých útoků zveličuje.

Slovensko už v Afghánistánu ztráty zaznamenalo, letos v červenci příslušník afghánské armády zabil četaře Daniela Kavuliaka (35) a další slovenské vojáky zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám