Hlavní obsah

Při pumovém útoku v Afghánistánu zahynulo pět diplomatů z emirátů

– Abú Zabí/Kábul • Aktualizováno

Pět diplomatů Spojených arabských emirátů (SAE) zemřelo při úterním pumovém atentátu u domu guvernéra jihoafghánského Kandaháru. Při útoku byl také zraněn velvyslanec emirátů i samotný guvernér. Povstalci z hnutí Tálibán tvrdí, že za útokem nestojí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánská policie

Článek

„Neexistuje lidské, morální či náboženské ospravedlnění pro odpalování bomb a zabíjení lidí, kteří se snaží pomoci druhým,“ odsoudil útok dubajský vládce Muhamad bin Rašíd Maktúm na Twitteru. Diplomaté podle prohlášení vlády pracovali na humanitárních, vzdělávacích a rozvojových projektech.

Bombový útok si podle televize Al-Džazíra vyžádal jedenáct obětí včetně zástupců diplomacie SAE. Dalších sedmnáct lidí bylo zraněno. Afghánské úřady už dříve uváděly, že mezi zraněnými jsou i velvyslanec a guvernér.

Neexistuje lidské, morální či náboženské ospravedlnění pro odpalování bomb a zabíjení lidí, kteří se snaží pomoci druhým. Nechť Bůh požehná naše mučedníky a přijme je spravedlivě.

Tálibán vinu popírá

Tálibán, který obyčejně za takovými útoky stojí a přihlásil se také k úternímu dvojitému atentátu v Kábulu, při němž bylo zabito 38 lidí, však vinu popírá. Povstalci ve středu zveřejnili prohlášení, v němž uvedli, že v pozadí je „vnitřní, lokální soupeření“.

Státní vlajky ve Spojených arabských emirátech byly ve středu na počest obětí vytaženy jen na půl žerdi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Kandahár

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám