Hlavní obsah

Při atentátu v Pákistánu zahynulo 136 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARÁČÍ

Podle pátečních zpráv si dvojitý sebevražedný atentát na kolonu bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhuttové vyžádal nejméně 136 obětí, uvedla CNN. Zraněno bylo 387 lidí. Sama Bhuttová vyvázla nezraněna, utrpěla pouze šok.

Článek

Většinu obětí tvoří členové Pákistánské lidové strany, kterou Bhuttová vede. Mezi oběťmi je ale také dvacet policistů, kteří průvod střežili. Zemřel i kameraman místní televize. První výbuch byl relativně slabý, zřejmě šlo o explozi ručního granátu, ale druhá exploze auta řízeného sebevražedným atentátníkem byla velmi silná.

"Viděl jsem části těl po celé silnici," uvedl reportér CNN Dan Rivers. "Mrtvá těla ležela všude. "Byl to útok velkého rozsahu," dodal. Pákistánská policie mluví io tom, že to byly jedny z největších explozí v historii země.

"Krev byla všude kolem a panoval chaos. Nevěděli jsme kam jít, co dělat," uvedla mluvčí strany PPP Farzana Rádžová. Zpočátku nebyl jasný ani počet obětí, čísla rostla po celou noc.

Výbuch roztrhal řadu lidí a těžce zranil desítky osob. Další lidé byli zraněni v následné panice. Lehce zraněn byl i fotograf agentury Reuters Asár Husajn, který jel na nákladním automobilu před vozidlem Bhuttové. Podle něj do vzduchu vyletěla "ohnivá koule" a pak se ozval další výbuch. Kameraman jedoucí před ním byl zabit. "Všude kolem byla roztroušená těla a zranění lidé křičeli o pomoc," dodal.

Podle představitelů Pákistánské lidové strany (PPP) se Bhuttová po útoku uchýlila do bezpečí. "Paní Bhuttová je v bezpečí, byla převezena do rezidence," řekl šéf policie v Karáčí Azhár Farúkí.

Radikálové hrozili útoky

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, i když radikální muslimské organizace včetně Tálibánu hrozili, že podniknou na Bhuttovou atentát, jestliže se z exilu vrátí po osmi letech do vlasti.

Zraněným pomáhali i účastníci pochodu. Foto: ČTK/AP

Podle prezidenta Parvíze Mušarafa je atentát "spiknutím proti demokracii". Pákistán nasadil na ochranu bývalé premiérky, která ve čtvrtek přiletěla do Karáčí, dvacet tisíc mužů. Přesto byl atentátník schopen dostat se až ke koloně, když se Bhutttová vracela od hrobu zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha. Odmítla vrtulník, který jí nabídl Mušarafův režim.

Bhutová odmítla pancéřované sklo

Výbuch značně poškodil vůz, jímž Bhuttová jela. Nejenže mu rozbil okna, ale také utrhl dveře. Bhuttová měla štěstí, odmítla dokonce, aby ji na střeše chránila konstrukce z neprůstřelného skla a stála po celé hodiny v nechráněném prostoru oblečená do zeleného tradičního oděvu.

Po výbuchu začala hořet auta. Foto: ČTK/AP

V autobusu, jímž jela a z jehož střechy promlouvala, s ní byla i její přítelkyně Victoria Schofieldová, která řekla, že bývalá předsedkyně vlády stála šest hodin na střeše, ze které zdravila lidi, ale těsně před výbuchem sešla dolů, aby pracovala na projevu. V tu chvíli explodovala první nálož. "Seděli jsem na střeše a najednou bylo všude oslepující světlo a rána," sdělila.

Na střeše bylo asi patnáct lidí, kteří pocítili jen závan horkého vzduchu od explodující granátu. Autobus pokropila krev obětí.

Velkolepé uvítání

Bhuttová přiletěla ve čtvrtek do vlasti, aby se v lednových volbách postavila do čela PPP. V Karáčí ji uvítaly davy přívrženců, podle policie zhruba 250 000 lidí, podle odhadu PPP dokonce milión. To potvrzuje popularitu čtyřiapadesátileté političky, která si však znepřátelila muslimské radikály proamerickým postojem a jednáním o politickém spojenectví s pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuchy v Pákistánu zabily až stovku lidí

Nejméně dvě nálože vybuchly v pákistánském městě Karáči poblíž autokolony, která vezla expremiérku Bénazír Bhuttovou z letiště po jejím návratu z exilu....

Výběr článků

Načítám