Hlavní obsah

Prezidentské volby v Mali vyhrál expremiér Keita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Vítězem nedělního druhého kola prezidentských voleb v západoafrickém Mali se stal podle předpokladů někdejší premiér, osmašedesátiletý Ibrahim Boubacar Keita. Jeho konkurent, bývalý ministr financí Soumaila Cissé, přiznal v noci na úterý porážku, a umožnil tím této chudobné africké zemi, zmítané déle než rok těžkými otřesy, pokojné ukončení voleb.

Foto: Harouna Traore, ČTK/AP

Volební vítězství osmašedesátiletého Ibrahima Boubacara Keity se očekávalo.

Článek

"Moje rodina a já jsme šli poblahopřát panu Keitovi, budoucímu prezidentovi Mali, k jeho vítězství. Bůh žehnej Mali," uvedl Cissé na Twitteru. Jeho mluvčí řekl, že Cissé, který pochází ze severu Mali, přiznal porážku, když bylo jasné, že Keita vyhrál i v Gao, největším městě na severu země.

Cissého uznání porážky otevírá Keitovi dveře ke stabilizaci situace a dává mu silný mandát k uskutečnění potřebných reforem. Cissé si po prvním kole stěžoval na rozsáhlé volební podvody. Maliský ústavní soud nicméně tato obvinění odmítl a šéf pozorovatelské mise Evropské unie Louis Michel ocenil transparentnost volebního procesu.

Keita už v prvním kole voleb získal téměř 40 procent hlasů. Výsledky druhého kola zatím agentury nezveřejnily. Ústavní soud má výsledek voleb potvrdit do pátku.

Smír s Tuaregy

Volby v Mali se uskutečnily více než rok po státním převratu, který v březnu 2012 urychlil pád severu země do rukou islamistů napojených na Al-Káidu, s nimiž se zpočátku spojili separatisté z řad Tuaregů.

Tento vývoj přiměl letos v lednu Francii, bývalého koloniálního pána Mali, k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky poté s pomocí vládních vojsk vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.

Vítěz voleb bude mimo jiné dohlížet na rozdělování více než čtyř miliard dolarů zahraniční pomoci, které byly slíbeny zahraničními dárci na obnovu země. Keita by měl ale hlavně podniknout rychlé kroky ke konsolidaci ozbrojených sil a ke sjednání míru s Tuaregy, kteří dlouhodobě volají po větší autonomii, uvedla agentura Reuters.

Prvního kola hlasování 28. července se zúčastnilo rekordních 49 procent z 6,8 miliónu registrovaných voličů. Cissé skončil na druhém místě s 19,7 procenta hlasů.

Keita měl podporu vlivných umírněných islámských vůdců i 22 z 25 neúspěšných kandidátů z prvního kola hlasování. Třiašedesátiletý Cissé v předvolební kampani sliboval zlepšení vzdělávacího systému, vytvoření nových pracovních míst a reformu armády. Byl také otevřeně kritičtější k vůdcům loňského vojenského převratu než Keita.

Reklama

Související témata:

Související články

Tuaregové uzavřeli mír s Mali

Vláda Mali podepsala mírovou dohodu se vzbouřenými Tuaregy, uvedla BBC. Ti předali armádě město Kidal, které drželi od chvíle, kdy v Mali zasáhli francouzští...

Výběr článků

Načítám