Hlavní obsah

Po protestech proti zdražení LPG v Kazachstánu skončilo dvě stě lidí v cele

Almaty

Kazašská policie při násilných protestech proti prudkému zdražení zkapalnělého plynu zatkla 200 lidí, uvedla ve středu agentura AFP. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn a ohlušující granáty. V některých městech včetně Almaty platí výjimečný stav. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v středu odvolal vládu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Kazachstánu zatkla při demonstracích proti zdražení LPG přes 200 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Více než 200 lidí bylo zatčeno za porušení veřejného pořádku," uvedlo ministerstvo vnitra, podle kterého utrpělo zranění nejméně 95 policistů. Protestující se podle tamních úřadů „dopouštěli provokací", když blokovali silnice a dopravu a „narušovali veřejný pořádek", oznámilo vnitro.

Kazašská televize ve středu informovala o zatčení ředitele závodu na zpracování plynu a dalšího úředníka v Mangyšlacké oblasti, kde se nachází město Žanaozen, v němž protesty propukly. Podle tohoto zdroje jsou obvinění, že „bezdůvodně zvýšili cenu plynu", což vedlo k masovým protestům po celé zemi.

Výměna vlády

V prohlášení prezidentské kanceláře se uvádí, že Tokajev přijal demisi vlády premiéra Askara Mamina a novým šéfem prozatímního kabinetu se stává dosavadní první místopředseda Alikhan Smajlov. Tokajev nové vládě nařídil, aby regulovala ceny paliv a dalšího nezbytného zboží.

Vláda již dříve požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny LPG o více než 50 procent a zastropovat je na hodnotě 50 tenge (2,34 koruny) za litr. Aktuálně se prodával za 120 tenge, loni se cena pohybovala mezi 50 a 60 tenge.

Protesty se šířily od začátku ledna

Protesty ve středoasijské zemi vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se obratem zdvojnásobily. Večer 3. ledna se v centru města sešlo na 6000 mladých demonstrantů. Následně se protesty rozšířily do dalších měst včetně metropole Núrsultán a Oralu na západě země, i do Aktobe na severu a Šymkentu na jihu .

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Příslušníci kazašské policie nasazení proti demonstrantům v Almaty

V úterý se stovky protestujících pokusily vtrhnout do kanceláře starosty v největším městě země Almaty, prezident pak vyhlásil v Mangyšlacké oblasti na západě země a v Almaty dvoutýdenní výjimečný stav, během nějž platí noční zákaz vycházení, shromažďování, prodeje zbraní, střeliva a alkoholu.

„Výzvy k útokům na budovy vlády a armády jsou zcela nezákonné,” řekl prezident podle stanice CNN . Současně ale zdůraznil, že před konfliktem upřednostňuje dialog. Odvolání vlády tomu nasvědčuje.

V řadě oblastí byl vypnut mobilní internet, aby se demonstranti nemohli svolávat, uvedla Svobodná Evropa. Tokajev obvinil z eskalace domácí i zahraniční provokatéry.

Situace v Almaty a Mangyšlacké oblasti se podle vyjádření prezidenta po vyhlášení výjimečného stavu zlepšuje.

Protesty v zemi jsou vzácné

V bývalé sovětské středoasijské republice, kde je veřejný život přísně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou veřejné protesty velmi vzácné a nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu nenahlásí.

Tokajev vystřídal v čele státu Nursultana Nazarbajeva, který vládl postsovětskému Kazachstánu od vyhlášení nezávislosti v roce 1991, než na jaře roku 2019 překvapivě odstoupil.

Tokajev prohlašuje Nazarbajevova za svého mentora a zároveň se prezentuje jako reformátor. Postupně od exprezidenta přebírá rovněž další významné funkce, nedávno se například stal vůdcem vládnoucí strany Světlo vlasti, která má většinu v tamním parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám