Hlavní obsah

Prezident JAR navzdory korupčnímu skandálu nerezignuje. Vydržet chce do června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Jihoafrický prezident Jacob Zuma navrhl své vládní straně Africký národní kongres (ANC), že zůstane ve funkci alespoň do června. Požadavek, aby rezignoval ještě ve středu, Zuma v televizním interview označil za nespravedlivý. Zuma ve státní televizi SABC řekl, že ANC jasně nezdůvodnil, proč chce jeho rychlou demisi.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jacob Zuma

Článek

Zuma tvrdí, že se s předsedou a tajemníkem strany minulý týden dohodl, že rezignuje později. Prezident čelí tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů. Jihoafrická zásahovka ve středu provedla razii v sídle prominentní podnikatelské rodiny napojené právě na Zumu.

ANC, která drží v parlamentu většinu, má několik možností, jak Zumu zbavit funkce. A to buď takzvaným impeachmentem, nebo formálním vyslovením nedůvěry.

Reuters poznamenal, že rovněž vedení strany má pravomoc Zumovi nařídit, aby složil mandát hlavy státu. Jihoafrická média k tomuto řešení ale mají výhrady, neboť podle nich může prezident tuto výzvu odmítnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám