Hlavní obsah

Přes 500 lidí zranil výbuch na Tchaj-wanu, popálení skákali do bazénu

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Celkem 519 lidí bylo v sobotu zraněno při výbuchu a požáru v zábavním parku Formosa Water Park poblíž metropole Tchaj-pej. Vznítil se tam barvící prášek, který park pro zábavu sypal na návštěvníky. Přesná příčina neštěstí se vyšetřuje, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch na Tchaj-wanu v zábavním parku Formosa Water ParkVideo: Reuters

 
Článek

Sobotní výbuch se stal přímo na hlavním pódiu parku v půl deváté večer tamního času (12:30 středoevropského času). Lidé pak začali křičet a zmateně pobíhat sem a tam. Nejtěžší případy odnášeli záchranáři na nosítkách. Asi 190 lidí bylo zraněno vážně, mají popáleniny nebo respirační problémy.

„Prvotní informace je, že exploze a požár byly způsobeny práškem. Mohlo se to stát kvůli teplu, které vydávají světla na pódiu,” uvedli tamní hasiči.

Spousta lidí byla jen v plavkách, a před ohněm je tak nic nechránilo. "Všude byla krev včetně bazénu, kde se hodně lidí potápělo ve snaze ulevit si od bolesti," uvedl jeden student pro AFP.

Mysleli si, že jde jen o speciální efekty

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ošetření zraněných po výbuchu v tchajwanském akvaparkuVideo: Reuters

Foto: Profimedia.cz

Popálená žena na vozítku

Foto: Profimedia.cz

Stovky zraněných čekaly na ošetření v zábavním parku.

„Začalo to na levé straně pódia. Za začátku jsem myslel, že jde o součást speciálních efektů pro party, ale pak jsem zjistil, že se stalo něco špatného,” řekl jeden z návštěvníků.

„Vodní park byl přeplněn lidmi, protože v sobotu bylo v metropoli téměř 37 stupňů Celsia a v jiných částech Tchaj-wanu dokonce 38,” sdělila reportérka BBC Cindy Sui.

Celkem 519 zraněných bylo posláno do 41 nemocnic a 413 z nich tam musí zůstat. Starosta Tchaj-pej Eric Chu nařídil okamžité zavření vodního parku a důkladné vyšetřování. Organizátoři akce byli zadrženi.

Na Tchaj-wanu v posledních letech často zaznamenávají tragické požáry - částečně kvůli chabému zabezpečení budov, nedodržování předpisů a nelegálním stavbám. Letos už při jednom požáru zahynulo šest hasičů a na ostrově sílí tlak na tvrdší postup proti nezákonným stavbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám