Hlavní obsah

Předlužený Pákistán je na hranici bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánu kvůli předlužení hrozí bankrot, protože nemá z čeho splácet úvěry zahraničních věřitelů. Domluvil se na podmínkách, za jakých mu Mezinárodní měnový fond (MMF) poskytne během tří let půjčku ve výši šesti miliard dolarů (137,5 miliardy Kč), aby se země mohla vypořádat s ekonomickou krizí. Úvěr musí ještě schválit vedení MMF, uvedla stanice BBC.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Pákistánská státní banka v Karáčí

Článek

Dohodu o podmínkách půjčky se podařilo vyjednat po několika měsících. Důvodem poslední v řadě půjček od MMF je nedostatek měnových rezerv a stagnace hospodářského růstu. V únoru měla centrální banka devizové rezervy jen ve výši osmi miliard dolarů (183 mld. Kč).

Poradce premiéra pro ekonomiku Abdul Hafíz Šajch uvedl pro agenturu AFP, že výše zahraničních úvěrů dosáhla 90 miliard dolarů, přičemž export v posledních pěti letech klesá a nepomohlo ani oslabení rupie. Dováží více, než vyváží. Deficit zahraničního obchodu stoupl podle serveru The Diplomat z 2,7 miliardy dolarů v roce 2015 na 18,2 miliardy v roce 2018. Velkou měrou k tomu přispěl dovoz z Číny v rámci projektu Čínsko-pákistánského ekonomického koridoru (CPEC).

Poradce dodal, že nejde o jedinou půjčku: „Pákistán dostane v příštích šesti letech šest miliard od MMF a další dvě až tři miliardy od Světové banky a Asijské rozvojové banky.“

Růst HDP klesá

MMF uvedl, že se Pákistán potýká s „hospodářstvím bez růstu, rostoucí inflací a vysokou zadlužeností“. Podle MMF by měl růst pákistánského HDP klesnout z loňských 5,2 procenta na 2,9 procenta. Inflace loni činila 9,4 procenta, na čemž se kromě oslabení měny podílel růst cen energií.

V roce 2017 činil HDP podle Světové banky 304 miliardy dolarů, ovšem 30,7 procenta státních výdajů jdou na obsluhu dluhů, uvedl server The Diplomat. Deficit veřejných rozpočtů byl na konci června 2018 179,8 miliardy dolarů, přičemž za rok stoupl dalších o 25,2 miliardy dolarů.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Pákistánský premiér Imran Chán

Problémem je i špatný výběr daní, které se na HDP v roce 2018 podílely jen 13 procenty.

Hrozba pro premiéra

Půjčka by měla podle MMF podpořit strategii silnějšího růstu „zlepšením podnikatelského prostředí, posílením institucí, zvýšením transparentnosti a ochranou sociálních výdajů“.

Protože jsou půjčky MMF podmíněny velmi tvrdými podmínkami, někteří analytici varují, že půjčka by mohla oslabit premiéra Imrana Chána, který sliboval, že vybuduje bohatý stát.

Chán se od svého zvolení v srpnu pokoušet přesvědčit spřátelené země, aby Pákistánu pomohly a snížila se tak velikost půjčky do MMF. Původně chtěl podle serveru The Diplomat žádat o 22 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám