Hlavní obsah

Povstalci se zmocnili hlavního města etiopského Tigraje, v ulicích se slaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekele

V Etiopii se v pondělí vyhrotil konflikt mezi vládními silami a dříve dominantním etnikem Tigrajů. Fronta osvobození tigrajského lidu se zmocnila hlavního města Mekele navzdory příměří, které vyhlásila etiopská vláda. Podle BBC vyvolalo obnovení kontroly povstalců nad městem oslavy místních obyvatel a přimělo k útěku představitele přechodné vlády.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Mluvčí tigrajských vzbouřenců Getachew Reda

Článek

„Hlavní město Tigraje Mekele je pod naší kontrolou,“ uvedl v pondělí večer mluvčí Fronty osvobození tigrajského lidu (TPLF) Getachew Reda.

Ve městě propukly mohutné oslavy, které následovalo prohlášení, že Tigrajské obranné síly (TDF) dále postupují a vyzývají k vyhnání nepřátel z federální vlády.

„Vláda Tigraje vyzývá náš lid a armádu, aby zesílily svůj boj, dokud nepřátelé kompletně neopustí Tigraj,“ stojí v prohlášení, podle nějž tigrajská vláda a armáda podniknou všechny nutné kroky k zajištění přežití a bezpečnosti vlastního lidu.

Představitelé federální vlády z města odešli. Uvedli, že ve městě nyní není žádná vláda.

USA omezily pomoc Etiopii kvůli konfliktu v Tigraji

Svět

Když se bojovníci TDF blížili k Mekele, etiopská vláda vyhlásila jednostranné příměří, aby mohli zemědělci obdělávat půdu a do oblasti mohly vstoupit skupiny poskytující humanitární pomoc. V oblasti hrozí hladomor, který ohrožuje 350 tisíc lidí.

Vláda sice uvedla, že pokračuje snaha postavit tigrajské vůdce před spravedlnost. Reda však pro CNN přiznal, že je o příměří malý zájem. „Naším cílem je oslabit bojové schopnosti nepřítele,“ uvedl mluvčí TPLF.

Situaci zhoršil minulé úterý nálet na tržnici ve městě Togoga, který si vyžádal 64 mrtvých a 180 zraněných. Vláda, na jejíž straně jsou i eritrejští vojáci, tvrdila, že útočila na tigrajské rebely.

Vládní síly vpadly do Tigraje v listopadu po údajném útoku tigrajských rebelů na vojenské základny federálních sil. TDF původně volily partyzánský způsob boje, ale v posledních týdnech podnikly několik regulérních protiútoků.

Biden odsoudil porušování lidských práv v etiopském Tigraji

Svět

Osm měsíců dlouhé střety si vyžádaly několik set mrtvých a skoro milion lidí bylo vyhnáno ze země. Boje provázela zvěrstva, včetně masakrů a hromadného znásilňování. Většinou se jich měli dopustit vládní vojáci a Eritrejci.

Británie, Spojené státy a Irsko požadují na pátek kvůli konfliktu svolat Radu bezpečnosti OSN. Boje narušily i etiopské volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám