Hlavní obsah

Povodně ohrožují západní Sydney, napršel přes metr vody

Novinky,
Sydney

Na východě Austrálie sužované nejhoršími povodněmi za 60 let stále prší. V Novém Jižním Walesu spadl skoro metr srážek. Nejvíce je nyní ohroženo západní Sydney, uvedl premiér Scott Morrison. Dodal, že stav nouze se netýká jen pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historické povodně v Austrálii ohrožují nejvíce západní SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Jen v Novém Jižní Walesu bylo evakuováno už 18 tisíc lidí a dalším 15 tisícům byla nařízena evakuace v úterý. Provedeno bylo 700 záchranných operací, bylo nahlášeno 9000 případů škody a 2500 osob požádalo o finanční pomoc. Naštěstí zatím nikdo nezemřel.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Australská rodina z oblasti západně od Sydney, s níž se při evakuaci převrátil člun záchranářů.

Hlavní hrozbou v oblasti na západě od Sydney je přehrada Warragamba, kde se už voda valí přes hráz a podle Morrisona tomu tak může být ještě celý týden. „Upozorňujeme, že situace s deštěm a povodněmi je dál dynamická a mimořádně komplexní,“ řekl.

Podle meteorologů sice má ve středu déšť slábnout, ale hrozba povodní bude trvat nadále.

Tlaková níže na východním pobřežím Austrálie, kde leží i Nový Jižní Wales, se setkala s další níží, které postupovala na východ. „Silnými větry a abnormálně vysokým přílivem je nyní v oblasti o velikosti Aljašky ohroženo na 10 milionů lidí. Ve středu by se ale měla obloha nad Novým Jižním Walesem projasňovat.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Zachráněná Australanka se psem z předměstí Sydney Sackville North

„Zaplaveno bylo několik set domů, poškozené jsou silnice, a z oblastí povodní máme hlášené výpadky telekomunikačních sítí a dodávek elektřiny i ztráty na divokých zvířatech,“ uvedl Morrison.

Východ Austrálie čelí zničujícím povodním, ohroženo je 10 milionů lidí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám