Hlavní obsah

Potápěči bojovali s komodským drakem

JAKARTA

Pětice evropských potápěčů, které se podařilo v sobotu zachránit v Indonésii, musela bojovat s komodským varanem. Napadl je, když čekali na záchranu. Nezvěstní byli od čtvrtka.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Varan komodský

Článek

Skupina tři Britů, Francouze a Švéda byla nalezna na opuštěném ostrově Rinca, kde strávila dvě noci. Ostrov obývají největší šupinatí ještěři dneška - až třímetroví komodští varani.

O souboji s varanem, přezdívaným také komodský drak, informoval 31letý Francouz Laurent Pinel. Skupina po něm musela házet kameny. „Na pláži se k nám komodský drak přiblížil včera (v pátek) odpoledne,“ uvedl Pinel. Dodal, že pětice měla velké obtíže. Manželka jednoho ze zachráněných zmínila, že skupina sice byla v dobré kondici, ale začínala být dehydrovaná. „Neměli jsme co jíst. Seškrabovali jsme mušle z kamenů," doplnil Pinel.

Všech pět potápěčů skončilo na pozorování v nemocnici na ostrově Flores. Zachráněni byli v sobotu dopoledne. Záchranáři je hledali na lodích.

Pětice byla jednou ze dvou skupin potápěčů, která ve čtvrtek navštívila Komodský národní park. Očekávalo se, že tam stráví jen několik hodin. Druhá skupina se vrátila, ale první se to v místech, kde jsou silné proudy a mohutné přílivy, nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám