Hlavní obsah

Policisté na Madagaskaru postříleli přes dvacet demonstrantů

ANTANANARIVO
Aktualizováno

Nejméně 23, ale možná až 30 demonstrantů v sobotu zastřelili policisté na Madagaskaru. Spustili palbu do desetitisícového davu příznivců opozice, kteří se sešli v hlavním městě Antananarivo.

Článek

Údaje o počtu obětí se liší. Potvrzeno je jich zatím 23, některé zprávy ale uvádějí 30 mrtvých. "Doteď je 25 mrtvých," řekl Reuters vysoký policejní představitel, hasiči uvedly 23 mrtvých těl, ale místní média píší o třiceti.

Podle očitých svědků, na které se odvolává agentura DPA, zůstalo po první salvě na zemi přinejmenším 20 bezvládných těl. Po druhé salvě vypukla mezi účastníky protivládního protestu panika. Demonstrace se zúčastnilo asi 10 000 lidí, na akci se objevil i samozvaný prezident Andry Rajoelina.

Rajoelinu odvolal v úterý z funkce primátora metropole madagaskarský prezident Marc Ravalomanan. Rajoelina se na oplátku prohlásil šéfem státu a vyzval současného prezidenta k demisi. Obviňuje ho, že zemi přeměnil v diktaturu a že nezákonně nakládá se státními financemi.

Konflikt mezi vládou a opozicí vyústil v posledních dnech ve vlnu násilných protestů, při nichž přišlo o život více než 100 lidí.

Demonstrace se na Madagaskaru konaly již v pondělí a podle posledních informací agentury Reuters při nich zahynulo 39 lidí. Nejvíce obětí, 37, si vyžádal požár v jednom z obchodů, který byl během protestů vyrabován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám