Hlavní obsah

Policista v USA zastřelil neozbrojeného černocha

Ve Spojených státech zemřel po výstřelu policisty další neozbrojený černoch. Čtyřiatřicetiletý Danny Raye Thomas byl zastřelen minulý čtvrtek na křižovatce v Houstonu. Video ze střelby, které natočila náhodná kolemjdoucí a umístila ho na Facebook, zvedlo vlnu protestů. Lidé upozorňují na policejní brutalitu a nepřiměřenost zákroku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista zastřelil na křižovatce v Houstonu neozbrojeného mužeVideo: Reuters

 
Článek

Kaaryn Youngová nejprve točila muže, který se motá mezi auty se spuštěnými kalhotami, a policistu. Přitom je slyšet její komentář: „Měl by se uklidnit, aby ho nezastřelil.“ Pak zazní výstřel a vidět je už jen policista sklánící se nad bezvládným tělem.

Později se zjistilo, že střílejícím policistou byl zástupce šerifa Cameron Brewer, mimochodem také černoch.

Vzhledem k tomu, že kamera, která patří k výbavě policisty v USA, incident nezachytila, kancelář šerifa Eda Gonzáleze zveřejnila záběry z kamery připevněné na palubní desce služebního vozu. Na nich je vidět a současně slyšet Brewera, jak zasahuje u dvou mužů, kteří se na ulici hádali.

Na záznamu je slyšet Thomase, jak skáče po autě, a výzvy policisty: „Pojď dolů. Lehni na zem!“. Muž ale odmítl uposlechnout výzvy. Pak zazněl výstřel. Thomas následkům zranění podlehl.

Thomasova sestra tvrdí, že ve chvíli incidentu se její bratr potýkal s psychickými problémy. Jeho žena byla obviněna z toho, že utopila jejich dvě děti. Vytýkala policistovi, že měl použít například taser, aby bratra zpacifikoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté z Louisiany, kteří zastřelili neozbrojeného černocha, nebudou obviněniVideo: Reuters

Střelba v Houstonu se stala jen měsíc poté, co 18. března policisté zabili neozbrojeného černocha Stephona Clarka. Policisté na něj vypálili dvacet ran, protože si mysleli, že má pistoli. Jeho smrt vyhnala lidi do ulic.

Současně přišla z Louisiany zpráva, že policisté Blane Salamoni a Howie Lake, kteří v červenci roku 2016 zastřelili 37letého černocha Altona Sterlinga, nebudou obviněni. Jeho smrt vyvolala vlnu protestů po celých Spojených státech. Policisté tvrdili, že je muž ohrožoval pistolí, kterou měl v kapse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám