Hlavní obsah

Pojďme, dnes si to užijeme, líčí policejní záznam hromadné znásilnění Indky

Novinky, rei
Dillí

Gang, který v prosinci v autobuse v Dillí znásilnil a smrtelně zranil 23letou studentku vracející se z kina s přítelem, vedl řidič autobusu Ram Singh a jeho bratr Mukeš. Policistům to údajně řekl nejmladší ze zadržených, 17letý mladík, jehož jméno se nesmí kvůli zákonné ochraně zveřejňovat. „Pojďme, dnes si to užijeme,“ nabádala podle záznamu bratrská dvojice svoje komplice. Do policejního spisu měli možnost nahlédnout reportéři britského listu The Independent.

Foto: Reuters

Smrt dívky vyvolala v Indii vlnu protestů.

Článek

Brutální čin, který skončil úmrtím napadené ženy o dva týdny později, otřásl celou zemí. Pětici dospělých obviněných hrozí trest smrti, mladíkovi, jenž ještě nebyl obviněn, možná jen tři roky vězení. Podle otce zabité studentky byl přitom on největším agresorem. Ze záznamu policejního výslechu plyne jiný obrázek, byť i ten obhájce nezletilého podezřelého zpochybňuje.

Šílená jízda se podle mladíka zrodila z popudu bratrů Singhových. Ram pracoval jako řidič autobusu soukromého dopravce v indické metropoli a v neděli 16. prosince dostal příkaz, aby jel doplnit do vozidla palivo. Namísto toho se volantu chopil jeho bratr Mukeš a spolu s komplici vyrazili do ulic.

Postupně ji všichni jeden po druhém znásilnili a pokousali na různých částech těla.
z vyšetřovací zprávy indické policie

Přepadení 23leté studentky a jejího přítele nebylo toho večera jejich prvním, tentokrát ale nechali projevit své násilnické choutky zcela volně. Od dvojice vracející se z kina si vzali ve dveřích deset rupií za jízdenku, aby se nezdráhali přistoupit. Po otázce, kam jedou a odpovědi, že to není ničí starost, následoval útok na ženina přítele Avindru Pandeje.

„Ram Singh mu dal facku a ten ho odstrčil,“ píše se v policejním hlášení. Pak padly všechny zábrany. „Všichni do něj začali kopat a bušit,“ řekl údajně obviněný mladík. Ram Singh potom podle něj muže několikrát udeřil železnou tyčí do hlavy. „Pak jako první tu holku znásilnil. Křičela a vyla, ale postupně ji všichni jeden po druhém znásilnili a pokousali na různých částech těla,“ uvádí zpráva.

Když to vypadalo, že napadení můžou být mrtví, vyvlekla je skupina ven. Jeden z nich, Akšaj Thákur, údajně navrhoval: „Hoďme je pod autobus“.

Vyslýchaný mladík popsal, že potom skupina autobus umyla a rozdělila si věci, které celkem třem napadeným toho večera ukradla. „Dostal jsem mobil a 1 100 rupií. Ram Singh mi dal kreditku a řekl, ať ji neztratím, že z ní později vybereme peníze,“ uvádí záznam z výslechu.

V Dillí žil sám od svých 11 let

Podle Independentu vyrostl podezřelý 17letý hoch v chudé rodině ve vesnici ve státě Uttarpradéš. Matka ho jako nejstaršího ze svých šesti synů poslala do Dillí, když mu bylo 11 let, aby se uživil sám a pomohl rodině. Jeho otec totiž trpí mentální poruchou a nemůže pracovat. Mladík má ještě dvě sestry.

Hoch vystřídal několik prací, až se dostal k dopravní společnosti jako myč autobusů. Zde také potkal 32letého Rama Singha.

Obhájce výslech zpochybňuje

Záznam z policejního výslechu však nemusí být věrohodný, upozornil britský list jeden z mladíkových obhájců, který si nepřál být jmenován. Uvedl, že policie v Indii běžně záznam upravuje tak, aby soud přijal obvinění.

Dodal, že mladík zpravodajství o případu, který pobouřil celou Indii, sleduje a vnímá veřejný hněv vůči své osobě. „Je tím traumatizován,“ dodal jeho právník.

Pětice jeho starších kompliců byla obviněna a soud má proběhnout ve zkráceném řízení. Média nemají do soudní síně přístup.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám