Hlavní obsah

Počet sebevražd mezi japonskými dětmi je rekordně vysoký

Tokio

Počet dětí, které si v Japonsku sáhly na život, byl během pandemie vyšší než kdykoliv jindy za posledních 40 let, uvedlo japonské ministerstvo školství. Kvůli šíření nemoci covid-19 se v Japonsku loni na dlouhé týdny uzavřely školy. Sebevraždu během posledního školního roku, který skončil v březnu, spáchalo 415 dětí od základních po střední školy. To je nejvíce od roku 1974, napsala agentura Reuters.

Foto: Isssei Kato, Reuters

Japonský policista

Článek

Sedm dětí, které si sáhly na život, chodilo na první stupeň základní školy, 103 na druhý stupeň a 305 jich chodilo na střední školu.

Od června loňského roku, kdy se školy po zavření kvůli koronaviru znovu otevřely, se počet sebevražd proti loňsku každý měsíc výrazně zvyšuje. Tento nárůst pokračoval i v první polovině letošního roku. Ministerstvo školství jako příčinu uvedlo dopady sociálních nepokojů způsobených pandemií.

V Japonsku mají sebevraždy dlouhou tradici, jsou způsobem, jak se vyhnout hanbě a ztrátě cti. Vládě se přesto dařilo s tímto zvykem bojovat, od roku 2009 až do začátku pandemie počet sebevražd v zemi vycházejícího slunce soustavně klesal. Za 15 let klesl jejich počet o plných 40 procent. Od roku 2020 však opět stoupá, zejména mezi ženami, na něž dopadá pandemie nejhůře z hlediska tlaku na emoce i na finanční situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám