Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení překročil pět tisíc

Novinky,
Tokio

Na 5178 stoupl počet obětí zemětřesení, které zasáhlo Japonsko minulý pátek. Uvedla to ve čtvrtek televize NHK s odvoláním na policii. Stále je evidováno 8606 nezvěstných. To jsou však jen nahlášení nezvěstní. AFP uvádí, že počet mrtvých a nezvěstných už činí 14650.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Japonsku po zemětřesení nacházejí další mrtvéVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie mohou být ve skutečnosti nezvěstné desítky tisíc lidí, což se týká hlavně případů, kdy zahynuly celé rodiny nebo lidé bez blízkých příbuzných.

V nejvíce postižené prefektuře Mijagi zahynulo 2896 lidí, přičemž je tam evidováno 2362 nezvěstných. V prefektuře Iwate dosáhl počet obětí 1705, nezvěstných je 3834 a Fukušima hlásí 542 mrtvých a 3226 nezvěstných.

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Japonští vojáci odnášejí jednu z obětí zemětřesení v Ocuči.

Smrt pacientů při evakuaci

V 2300 evakuačních střediscích stále zůstává 315 000 lidí. I mezi evakuovanými jsou ale oběti. Při pondělním přesunu starších pacientů z nemocnice ve městě Iwaki zahynulo čtrnáct lidí, dva už cestou v autobusu a dvanáct krátce po převozu do budovy střední školy.

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Zoufalí obyvatelé Ocuči hledají své věci v troskách domů

Z okolí fukušimské jaderné elektrárny, která byla vážně poškozena a uniká z ní radioaktivita, se bude evakuovat dalších 30 000 lidí. Musejí ale odejít do jiné prefektury, protože evakuační střediska ve Fukušimě jsou už plná. V prstenci nacházejícím se v rozmezí 20 až třiceti kilometrů od elektrárny, kde bylo lidem doporučeno nevycházet ven, stále zůstává 30 000 lidí, přitom asi 50 000 lidí odtamtud již odjelo.

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Zničené pobřeží v Ocuči

Situace je stále velmi napjatá. Bez elektřiny zůstává 850 000 japonských domácností, v noci na čtvrtek přitom teploty opět poklesly pod bod mrazu. Mnozí lidé onemocněli, jsou nachlazení a mají průjmy.

Británie vyzvala své občany, aby Japonsko opustili. Před imigračním úřadem se proto tvoří fronty cizinců, kteří chtějí získat povolení k dočasnému opuštění země, aby se pak mohli bez problémů vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám