Hlavní obsah

Počet obětí MERS v Koreji překročil 15, nakažených je přes 150

Soul

Jižní Korea v pondělí oznámila pět nových případů nákazy nebezpečným koronavirem. Celkem už MERS onemocnělo 150 lidí. Ohlášeno bylo také další úmrtní na nemoc, od propuknutí nákazy v květnu jde už o šestnáctou oběť, informovalo o tom podle agentury Jonhap jihokorejské ministerstvo zdravotnictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji znovu otevřeli školy zavřené kvůli MERSVideo: Reuters

 
Článek

Jedna oběť má 58 let a trpěla cukrovkou, druhá má 61 a neměla žádnou jinou nemoc, což bývá neobvyklé, Většinou MERS podlehli starší lidé, kteří trpěli dalším závažným onemocněním.

Podle ministerstva  je stav sedmnácti nakažených není stabilizovaný a hrozí, že počet obětí může stoupnout.

Po započtení nových případů  činí smrtnost 10,7 procenta, což je méně ne globálních 40 procent. Alarmující naopak je, že 64 procent lidí se nakazilo MERS v nemocnici, buď jde o zdravotníky, nebo o další pacienty.  Jedna ze soulských nemocnic zavřela většinu svých oddělení, protože byla označena za hlavní zdroj nákazy.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejské jeptišky s maskami na demonstraci požadují po Japonsku odškodnění pro ženy nucené k prostituci.

Jižní Korea má největší počet případů blízkovýchodního respiračního syndromu (MERS) mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů.

Příznaky nemoci se projevily také u 38letého Jihokorejce pobývajícího na Slovensku. Podezření na nákazu se nepotvrdilo, ale test se bude opakovat, jedna hodnota byla hraniční, informoval v neděli mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. [celá zpráva]

Infekci způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám