Hlavní obsah

Počet civilních obětí v Afghánistánu rapidně roste

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Počet úmrtí civilistů v afghánském konfliktu v posledních dnech narůstá alarmujícím tempem, varoval Červený kříž. Jen za posledních šest dní podle něj zemřelo v zemi nejméně 250 civilistů. Organizace vyzvala obě válčící strany, aby trend zastavily.

Článek

Podle Severoatlantické aliance zemřelo letos v Afghánistánu přes 900 civilních obyvatel. OSN zase oznámila, že oproti loňsku narostl počet civilních obětí o dvě třetiny.

Násilí je v zemi na vzestupu. V pondělí v Kábulu zaútočil před indickou ambasádou sebevrah s náložemi v autě. Zabil 41 lidí. Nejvíc se ale bojuje na jihu a východě země. Spojenecké síly ISAF oznámily, že při náletech zabily minulý víkend dva tucty povstalců.

Afghánská vláda však obviňuje zejména USA, že nerozlišují mezi rebely a civilisty. Poslední jablkem sváru je údajný americký nálet na svatební hostinu ve východní oblasti Afghánistánu. Místní lidé v Nangarháru tvrdí, že při nedělním útoku zemřelo nejméně 20 lidí. Američané to popírají. Zabili prý jen militanty, kteří se v minulosti podíleli na útoku na základnu NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám