Hlavní obsah

Po desetileté dívce zabíjel v Nigérii další atentátník

– Abuja • Aktualizováno

Nejméně 12 lidí přišlo v úterý o život při sebevražedném atentátu na autobus na severu Nigérie ve městě Potiskum ve státě Yobe. S odvoláním na místní zdroje to oznámila BBC. Dalších deset lidí zemřelo při sebevražedném atentátu na autobusovém nádraží v Kanu.

Foto: Reuters

Pyrotechnici na místě atentátu (ilustrační záběr)

Článek

Druhý výbuch otřásl autobusovým nádražím ve městě Kano, metropoli stejnojmenného státu, která leží necelých 300 kilometrů západně od místa prvního útoku.

Při prvním útoku vybuchla bomba v autobusu na stanici na okraji města Potiskum. Sebevražedný atentátník podle zaměstnance ve stanici Dan Borno počkal, až bude osmnáctimístný autobus plný. Pak se odpálil.

Další svědek popsal, že viděl třináct těl a že autobus celý shořel. Poškozena podle něj byla i okolní vozidla. Nemocnice potvrdila, že v její márnici skončilo 13 těl. Přes třicet osob bylo zraněno.

Potiskum se stalo terčem útoku už v neděli, kdy na kontrolním stanovišti u tržiště s mobilními telefony ani ne desetiletá dívka odpálila nálož, kterou měla na těle. Zabila sebe a další čtyři lidi, 46 osob bylo zraněno.

Yobe je jedním z nigerijských států na severovýchodě země, kde působí islámští radikálové ze skupiny Boko Haram. Ti v posledních týdnech už několikrát využili k atentátům mladé dívky.

Na svědomí mají životy tisíců lidí a ohrožují nejen Nigerijce, ale také obyvatele v sousedních zemích. Nigérie kvůli intenzivnímu boji proti této skupině odložila na konec března volby plánované původně na únor.

Únos misionářky

Nigerijské úřady v úterý také oznámily, že ve státě Kogi, který leží asi 150 kilometrů jižně od metropole Abuje, unesli ozbrojenci americkou humanitární pracovnici. Ženě je zhruba 70 let.

Únosy západních občanů jsou ve střední a jižní části Nigérie poměrně časté, kriminální skupiny většinou po zaplacení výkupného rukojmí propustí.

Také únos Američanky má podle místních úřadů s největší pravděpodobností kriminální pozadí a nestojí za ním radikálové z Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám