Hlavní obsah

Lockdowny jen ožebračují lidi a vir stejně nezastaví, varuje zmocněnec WHO

Novinky, Petr Jemelka

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že plošné uzávěry celých regionů a zemí šíření koronaviru nezastaví. Pouze rozšíření infekce odloží, a navíc ještě dále ožebračí nejchudší vrstvy obyvatel. Zmocněnec WHO pro boj s nemocí covid-19 David Nabarro proto vyzývá světové lídry, aby lockdown nepoužívali jako hlavní nástroj v boji s nákazou. Česko při tom chystá další plošná opatření.

Foto: Profimedia.cz

Zmocněnec WHO pro boj s koronavirem David Nabarro

Článek

„Lockdowny mají jen jediný důsledek, na který nesmíme nikdy zapomínat, a to je, že dělají z chudých ještě chudší. Nepoužívejme uzávěry jako primární nástroj zvládání epidemie,“ řekl Nabarro v rozhovoru pro list The Spectator.

Světová zdravotnická organizace varuje, že zmrazení hospodářství a veškerých společenských aktivit epidemii pouze zakonzervuje, pustí žilou hospodářství, tedy ekonomikám, firmám i občanům, přičemž po uvolnění opatření se vir začne znovu šířit. Problém to tedy jen odsune na později.

Evropa má za dva týdny dvojnásobek nakažených. Bude to tvrdší, varuje WHO

Koronavirus

„Ve Světové zdravotnické organizaci nehájíme lockdowny jako hlavní nástroj boje s virem. Za opodstatněný ho považujeme jen v případě, kdy je využit k reorganizaci – znovuseskupení sil a ochraně vysíleného zdravotnického personálu. V obecné rovině bychom to ale raději nedělali,“ uvedl Nabarro.

Spolupracujte a myjte si ruce

A co tedy WHO navrhuje místo plošných uzávěr? Nic nového. Spolupráci a zlatou střední cestu. „Vyviňte lepší systémy, které to zvládnou. Spolupracujte a učte se od sebe navzájem,“ vyzval Nabarro s tím, že by měly vlády hledat rozumnou rovnováhu mezi dopady na veřejné zdraví a ekonomiku.

Covid-19 se šíří vzduchem více, než se uvádělo

Koronavirus

Kromě toho WHO apeluje na vlády jednotlivých zemí, aby dostaly šíření nemocí pod kontrolu, zajistily, aby na zdravotní péči dosáhli všichni nakažení, na pracovištích, ve školách a dalších veřejných místech byla přijata preventivní opatření, zamezilo se importu infekce ze zahraničí a byla zajištěna dostatečná informovanost veřejnosti. Ta by měla být poučena zejména o způsobu šíření infekce a o tom, že mu lze zamezit dodržováním základních hygienických návyků.

Reklama

Výběr článků

Načítám