Hlavní obsah

Piloti odmítli příkaz Kaddáfího bombardovat vzbouřence a vystřelili se z letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

V Libyi se ve středu zřítilo vojenské letadlo. Jeho piloti odmítli na příkaz vůdce Muammara Kaddáfího bombardovat vzbouřence a raději se katapultovali. Stroj se zřítil, uvedl libyjský list Kuryna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle deníku, jenž se odvolal na armádní zdroje, se dvojice pilotů letadla ruské výroby SU-22 katapultovala asi 160 kilometrů na jihozápad od Benghází. Stroj se zřítil v neobydlené oblasti.

Benghází bylo první velké město na východě, které se vymklo z Kaddáfího područí. Podle arabské televize Al-Džazíra vůdce ztratil kontrolu nad východem země a také prvním velkým městem na západě Misurátem.

Kaddáfího již opustili ministři spravedlnosti a vnitra a velvyslanec v USA, zástupce při OSN a ambasador v Bangladéši. Dezertovalo i množství armádních příslušníků a režim je na pokraji pádu. [celá zpráva]

Noviny Kuryna byly po propuknutí protivládních protestů režimu loajální, ale po tvrdém zásahu proti demonstrantům se k němu postavily kriticky. Podle italské vlády si represe vyžádaly už tisíc lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám