Hlavní obsah

Pět set trestanců uteklo z věznice ve Středoafrické republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui

Kolem 500 vězňů uprchlo z věznice ve Středoafrické republice, kterou od víkendu zmítá největší vlna násilností za poslední měsíce. Počet mrtvých během krvavých střetů mezi náboženskými skupinami vzrostl už na 42, uvedla agentura AP. Prezidentka Catherine Sambová-Panzanová kvůli napjaté situaci podle západních diplomatů předčasně opustila jednání Valného shromáždění OSN.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Středoafrická republika

Článek

Během pondělního večera se podařilo dostat z vězení ve městě Ngaraba pěti stovkám lidí, což přispělo k celkově chaotické situaci v zemi. "Ve věznici nikdo nezůstal," řekl agentuře Reuters zdroj z místní policie.

Několik hodin předtím zemřelo nejméně šest lidí během střelby do pochodu demonstrantů k paláci prezidentky Sambové-Panzanové, která je od loňského 20. ledna prozatímní hlavou státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti demonstraci zasáhly mírové síly OSN, nejméně dalších sedm lidí přitom bylo zraněno. Mluvčí jednotek však popírá, že by mohly za smrt demonstrantů, jak je obviňují někteří účastníci pochodu.

"MINUSCA chránily prezidentský úřad, ale nezabíjely lidi," uvedla mluvčí mise OSN známé pod touto zkratkou Myriam Dessablesová.

Foto: Darren Ornitz, Reuters

Prezidentka Catherine Sambová-Panzanová předčasně opustila jednání Valného shrmáždění OSN

Prezidentka v pondělí podle diplomatických zdrojů Reuters předčasně opustila jednání VS OSN a vrátila se do vlasti. Šéf OSN její vládu v prohlášení vyzval k tomu, aby se pokusila předejít dalšímu krveprolití.

"Pan Ki-mun rázně odsuzuje všechny projevy násilí a vyzývá k okamžitému ukončení násilností a odvetných útoků," uvedl jeho úřad.

Střety mezi křesťany a muslimy

Vládě Sambové-Panzanové se stále nedaří stabilizovat situaci a zajistit v zemi bezpečnost. O víkendu vypukly v metropoli nové krvavé střety mezi místními náboženskými komunitami. Během násilností zemřelo 42 lidí, mezi nimiž byli podle AP i tři mladí chlapci, z nichž jednomu usekli hlavu.

Násilnosti mezi muslimy a křesťany vypukly ve chvíli, kdy prezidentka zamířila do New Yorku. Záminkou byla smrt muslimského muže, jehož tělo se našlo poblíž mešity a z jehož údajné vraždy obvinila komunita křesťany.

Středoafrickou republiku sužuje násilí od předloňského březnového převratu, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V této převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem.

V polovině loňského ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám