Hlavní obsah

Peking schválil nařízení umožňující zbavit hongkongské poslance mandátu, hned ho uplatnil

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Hongkong

Čtyři hongkongští zastupitelé bojující za zachování demokratických výsad byli s okamžitou platností zbaveni mandátu. Přišli o něj hned poté, co stálý výbor čínského zákonodárného sboru schválil rezoluci umožňující zbavit poslance mandátu, pokud podporují nezávislost Hongkongu. Všichni prodemokratičtí poslanci hongkongského parlamentu se proto rozhodli rezignovat.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Čtyři hongkongští zákonodárci zbavení mandátu. Zleva Alvin Yeung Ngok, Kwok Ka, Kenneth Leung a Dennis Kwok

Článek

V rezoluci, kterou schválil permanentní výbor čínského Národního lidového shromáždění, stojí, že zákonodárci mohou být zbaveni funkce, pokud podporují nezávislost Hongkongu, odmítají uznat svrchovanost Číny, žádají zahraniční mocnosti o zasahování do záležitostí města nebo jinak ohrožují národní bezpečnost. Rezoluce ukazuje, že se Čína snaží ještě více utužit svou vládu nad městem.

Hned po přijetí byla rezoluce uplatněna v případu čtyř hongkongských zákonodárců. Jsou jimi Alvin Yeung, Kwok Kaki a Dennis Kwok z Občanské strany a Kenneth Leung z parlamentní skupiny Cech profesionálů, kterou Dennis Kwok vedl. V parlamentu s převahou propekingských zákonodárců, kde měla opozice 19 křesel ze sedmdesáti, s úspěchem uplatňoval taktiku obstrukcí při protahovaném projednávání. Kwok měl obhajovat mandát v odložených volbách, ale vláda jeho kandidaturu zamítla, protože je v rozporu s bezpečnostním zákonem.

"Rozhodli jsme se dnes rezignovat na své funkce, protože naše kolegy bezohledně vyloučila centrální vláda," uvedl na tiskové konferenci představitel opozičního tábora Wu Chi-wai. "Ačkoli budeme v boji za demokracii v budoucnu čelit mnoha překážkám, nikdy se nevzdáme," dodal. Rezignační dopisy odevzdají opoziční poslanci podle Wua ve čtvrtek.

Volby nebudou, Čína o rok prodloužila mandát stávajícím zákonodárcům Hongkongu

Svět

Nové kroky přicházejí poté, co Čína v červenci přijala nový bezpečnostní zákon, který za trestné činy označuje snahy o odtržení, podvratnou činnost a spolupráci se zahraničními silami.

Čína přijala kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong

Svět

Čína se přitom v roce 1997, kdy se Hongkong vrátil pod její správu, zavázala, že ve městě zachová padesát let jeho vlastní právní systém, politickou pluralitu i svobodu projevu a shromažďování v duchu ideje jedna země, dva systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám