Hlavní obsah

Parlamentní volby v Zimbabwe vyhrála opozice, o prezidentovi nerozhodnuto

Právo, CNN, Novinky, DPA, BBC, aš, nek, rei
HARARE
Aktualizováno

Ústřední volební komise v Zimbabwe ve středu oficiálně potvrdila vítězství opozice v sobotních parlamentních volbách. Výsledky prezidentských voleb však stále nejsou známy. Podle úřadů se však zdá, že nadpoloviční většinu nezískal ani současný autoritářský prezident Robert Mugabe, ani hlavní opoziční kandidát Morgan Tsvangirai.

Foto: Reuters

Předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Výsledky prezidentských voleb komise stále ověřuje, přes padesátiprocentní hranici se však prý nedostal ani jeden z kandidátů a bude se muset uskutečnit druhé kolo voleb. Představitelé Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) už v úterý tvrdili, že jejich kandidát získal 60 procent a Mugabe jen třicet.

Vítězství v parlamentních volbách volební komise opozici potvrdila. Ve 207členné sněmovně získala MDC 105, zatímco ZANU-PF 94 křesel. Jedno křeslo získal nezávislý kandidát. O sedmi postech stále ještě není rozhodnuto.

Opozice se ve středu již podruhé od ukončení hlasování prohlásila vítězem voleb.

Mugabe se zatím nechystá odejít

Generální tajemník opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti na tiskové konferenci obvinil volební komisi ze selhání, které - jak dodal - vytváří vakuum a tím i prostor pro šíření nejrůznějších dohadů. Současně vyzval Mugabeho, aby uznal porážku a odstoupil. Ministr informací Bright Matonga ale zdůraznil, že Mugabe nikam neodchází.

MDC i ZANU-PF současně popřely dřívější informace, že by jednaly o odchodu Mugabeho (84), jenž zemi vládne už 28 let, z politické scény.

Jihoafrický biskup a nositel Nobelovy ceny pro mír Desmond Tutu vyzval obě strany, aby učinily vše ve snaze zabránit krveprolití. Možnost druhého kola prezidentských voleb, které by se mohlo konat do tří týdnů, totiž vyvolává v Zimbabwe i v zahraničí obavy z násilných střetů mezi stoupenci Mugabeho a přívrženci opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

V Zimbabwe začaly klíčové volby

V Zimbabwe v sobotu začaly nejdůležitější prezidentské a parlamentní volby od roku 1980, kdy tato africká země získala nezávislost na Británii. Ekonomika kdysi...

Výběr článků

Načítám