Hlavní obsah

Parlament Hongkongu schválil změnu volebního zákona ve prospěch propekingských sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongský parlament ve čtvrtek schválil změnu volebního zákona, která zajistí, že tomuto poloautonomnímu čínskému území budou vládnout téměř výhradně politici věrní Pekingu. Změny se týkají zejména parlamentních voleb; ty nadcházející jsou plánovány na 19. prosince.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Hongkongští pročínští poslanci po schválení volebního zákona.

Článek

Podle dosavadních pravidel polovinu ze 70 hongkongských poslanců volili přímo voliči, druhou polovinu jmenovaly profesní a zájmové skupiny, které jsou tradičně nakloněné Pekingu. Na základě schválených změn bude nyní počet křesel v hongkongském parlamentu zvýšen na 90, z nichž voliči budou vybírat jen 20 a profesní a zájmové skupiny 30 míst.

Zbývajících 40 zastupitelů vybere volební výbor, který dosud nominoval jen kandidáty při volbách nejvyššího představitele (správce) Hongkongu. Počet členů výboru, kteří jsou většinou věrni komunistické vládě v Pekingu, se zvýší z 1200 na 1500.

Čínský parlament schválil návrh volebního zákona v Hongkongu omezující jeho svobody

Svět

Kandidáti na poslance musejí být čínští patrioti

Podle nového volebního zákona, který ve čtvrtek schválili hongkongští poslanci ve třetím čtení, bude dále zřízen nový orgán, který bude potenciální kandidáty na poslance prověřovat a vyloučí z voleb ty, kteří nejsou „patrioti“. Pokud se objeví u některého z kandidátů pochybnosti týkající se jeho minulosti, prověří ho národní bezpečnostní úřad.

Hongkongu mají vládnout jen čínští patrioti

Svět

Změnu volebního zákona schválil již v březnu na svém plenárním zasedání čínský parlament a nyní poměrem 40 hlasů ku dvěma prošla i hongkongským parlamentem. V něm v současnosti sedí téměř výhradně propekingští zákonodárci. Opoziční poslanci minulý rok rezignovali na své funkce na protest proti vyloučení čtyř svých kolegů z parlamentu. Ti podle úřadů ohrožovali národní bezpečnost.

Parlamentní volby se měly v Hongkongu konat loni v září, byly ale odloženy s poukazem na pandemii nemoci covid-19. Nový termín byl stanoven na 19. prosince. Volby nového správce Hongkongu by se měly konat 27. března 2022.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona a změn hongkongského volebního systému, tyto svobody postupně omezuje. Od masových prodemokratických demonstrací v roce 2019 byla řada předních aktivistů zatčena nebo uprchla do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám