Hlavní obsah

Papež odsoudil teror ve jménu boha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Papež František ve čtvrtek v keňském Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské útoky ve jménu božím. Při setkání s představiteli různých církví na apoštolské nunciatuře (velvyslanectví Vatikánu) v keňské metropoli v této souvislosti vyzval muslimy, protestanty a katolíky, aby tomuto zlu čelili společně.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež František v keňské metropoli Nairobi

Článek

Už dopoledne František sloužil mši v areálu nairobské univerzity, kde se i přes deštivé počasí podle Vatikánu sešlo 200 000 až 300 000 lidí. Mimo jiné při ní odsoudil arogantní chování mužů vůči ženám a vyzval k obraně hodnot tradiční rodiny.

Do Keni, kde se třetina ze zhruba 45 miliónů obyvatel hlásí ke křesťanství, František přiletěl ve středu. Další zastávkou bude v pátek Uganda, po níž bude následovat Středoafrická republika.

Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho chce papež na „kontinent zasažený problémy, konflikty, nenávistí a násilím" přivézt ”milosrdenství a lásku boží".

„Naší společnou vírou je, že Bůh, jemuž se snažíme sloužit, je Bohem míru, jeho svaté jméno nesmí být nikdy zneužíváno k ospravedlňování nenávisti a násilí," prohlásil podle agentury AFP nejvyšší představitel katolické církve při ranním setkání s náboženskými činiteli na nunciatuře.

Mladí extremisté ničí společnost

„Vím, jak živá je vaše vzpomínka, kterou zanechaly barbarské útoky v (nairobském nákupním středisku) Westgate Mall, na univerzitě v Garisse a v Mandeře," připomněl papež vražedné útoky spáchané somálským islamistickým hnutím Šabáb, které si vyžádaly desítky lidských životů.

„Příliš často se z mladých lidí stávají ve jménu Boha extremisté, aby rozsévali sváry a strach a ničili samu podstatu naší společnosti," řekl papež dva týdny po vražedných atentátech v Paříži, které spáchali mladí muslimští radikálové a které stály život 130 lidí.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Papež František přijíždí do nairobské univerzity, kde ho přivítalo až 300 000 lidí.

Zejména z tohoto důvodu „ekumenický a mezináboženský dialog není nějakým luxusem, něčím, co není nutné. Je to něco, co náš svět zraněný konflikty vždy potřebuje," zdůraznil František.

Později dopoledne papež při mši na nairobské univerzitě brojil proti aroganci mužů vůči ženám a vyzval k obraně tradiční rodiny. „Jsme nabádáni odolávat zvykům, jež podporují aroganci mužů, kteří zraňují ženy nebo jimi pohrdají, kteří nepečují o staré lidi a ohrožují životy nevinných ještě před jejich narozením," uvedl František.

Nový energetický systém

Papež završil čtvrteční program návštěvou sídla Programu OSN pro životní prostředí, kde se vyslovil ke konferenci o klimatu (COP21), která začne v pondělí v Paříži.

Zdůraznil, že je důležité, aby se na ní země dohodly. Konferenci vnímá jako důležitý krok v procesu vytvoření nového energetického systému, který bude co nejméně záviset na tuhých palivech a bude se opírat o energie s malým či nulovým obsahem uhlíku.

„Doufám, že COP21 vyústí v uzavření globální dohody na principech solidarity, spravedlnosti, rovnosti a spoluúčasti. Dohoda má přispět k uskutečnění tří cílů, které jsou složité a vzájemně provázané: snížení dopadu klimatických změn, boj proti chudobě a respekt lidské důstojnosti," uvedl papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám