Hlavní obsah

Papež dostal varování, že nemá v Barmě používat slovo Rohingové

Rangún

Papež František přiletěl v pondělí jako první pontifik na návštěvu převážně buddhistické Barmy. Dorazil do Rangúnu v době, kdy země čelí kritice kvůli etnickým čistkám vůči muslimským Rohingům. Tímto slovem se ale menšina v Barmě označovat nesmí a čeká se, zda to papež bude akceptovat, když ho o to požádal i barmský kardinál, napsala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Papež František přiletěl na návštěvu buddhistické BarmyVideo: AP/Reuters

 
Článek

Když papež odsoudil násilí v Barmě, odkud od srpna uteklo do Bangladéše před čistkami 620 000 lidí, použil spojení „naši rohinžští bratři a sestry“.

Jediný barmský kardinál papeže před návštěvou požádal, aby se vyhnul použití tohoto označení, neboť se obává, že by mohlo podnítit vášně a nenávist buddhistů by se mohla obrátit i proti křesťanům.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Uvítání papeže Františka v Barmě

Mluvčí Vatikánu Greg Burke řekl v pondělí, že papež bere doporučení vážně, ale nesdělil, zda se jím František bude řídit. „Není to zakázané slovo,“ pravil. František má jednat i s barmskou civilní vůdkyní Su Ťij.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František po příletu na mezinárodní letiště v Rangúnu

Barmské úřady označují Rohingy za Bengálce, kteří se nelegálně přistěhovali do země v době, kdy byla pod britskou nadvládou. Barma je odmítá uznat jako menšinu a odpírá jim i občanství. Bangladéš ale popírá, že by šlo o její občany.

Poté, co Rohingové zaútočili na konci srpna na několik policejních stanic, zahájila barmská armáda rozsáhlou operaci v Arakanském státě, kterou OSN označila za „učebnicový příklad etnické čistky“. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Papež František projíždí Rangúnem

Minulý týden se Barma a Bangladéš domluvily na návratu uprchlíků, podle dohody ale musejí Rohingové vyplnit dotazník, jehož obsah není zcela jasný. Otázkou také je, kolik se jich bude chtít vrátit. Repatriace má být dobrovolná. [celá zpráva]

I když v Barmě žije jen jedno procento katolíků, vítaly papeže davy.

Reklama

Výběr článků

Načítám