Hlavní obsah

Panika v Pekingu: Udělejte si zásoby na zimu, vyděsila vláda obyvatele

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva čínské vlády, aby si lidé před zimou vytvořili zásoby potravin a věcí denní potřeby, vedla na některých místech k panickým nákupům. Ministerstvo obchodu tento týden vyzvalo místní úřady, aby před zimními měsíci stabilizovaly dodávku potravin a jejich ceny včetně cen zeleniny, masa a oleje.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Lidé na ulici v Pekingu

Článek

„Domácnosti by si měly vytvořit zásobu určitého množství zboží denní potřeby pro případné nouzové situace,“ dodalo.

Prohlášení ale vyvolalo znepokojené diskuse na sociálních sítích a na některých místech bylo vidět davy lidí, jak v panice skupují nejnutnější zboží. Například v Pekingu si lidé odnášeli ze supermarketů a trhů množství rýže, stolního oleje a zelí, napsala agentura Reuters.

V Číně staví repliku Titaniku. Dílo zachytila kamera dronu

Koktejl

„Bude studená zima. Chceme mít jistotu, že budeme mít dost jídla,“ řekla žena, která si před supermarketem v centru metropole nakládala na kolo pytle s rýží. Dlouhá fronta se vytvořila také u stánku se zelím, které lidé tradičně skladují a konzumují v průběhu zimních měsíců.

Úřady vzápětí ujistily, že stát má zásob na zimu dost. Čínská vláda radí obyvatelům každoročně, aby se zásobili před zimou, podotkl analytik Ma Wen-feng.

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Ekonomika

„Je to nutné, protože v zimě často hustě sněží. A vypadá to, že letos je kolem počasí určitá nejistota,“ dodal.

Také oficiální Lidový deník napsal, že podobné výzvy nejsou ničím neobvyklým. Vláda se na občany podle něj obrátila v této době hlavně v souvislosti s růstem cen zeleniny, ke kterému došlo i proto, že část úrody byla poničena nezvykle silnými dešti.

Přibývá nákaz

List Economic Daily dodal, že vláda chtěla zajistit, aby občané nebyli zastiženi nepřipravení, když bude v jejich bydlišti vyhlášena uzávěra kvůli pandemii covidu-19.

Nakažených v Číně od půlky října přibývá: ve středu bylo zaznamenaných 93 symptomatických případů, z toho více než třetina v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang.

Všechny tamní infekce byly hlášeny z města Chej-che, jehož správa od středy nařídila uzavření všech obchodů a nezbytné zboží dodává domácnostem přímo do domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám