Hlavní obsah

Pandemie vzpružila prodejce knih i čtenáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během koronavirových karantén měli lidé více času na čtení a prodejnost knih proto prudce vzrostla. V Británii se loni prodalo 202 milionů výtisků a počet koupených knih tak poprvé od roku 2012 překonal hranici 200 milionů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobnou statistiku vykázaly Spojené státy, kde se loni prodalo 751 milionů výtisků, což bylo nejvíce od roku 2009. Vydavatelé i knihkupci doufají, že to bude pokračovat, a to i v případě, že už nebudou žádné covidové uzávěry. Doufají, že lidé si navykli více číst.

„Karantény byly pro mnoho lidí osvobozující. Znám spoustu těch, kteří mohli poprvé sednout ke knize a číst bez pocitu viny, že by měli dělat jiné věci,“ řekla Alison Holmesová, vedoucí knižního klubu v britském Yorku.

Kamenná knihkupectví sice musela během lockdownů zůstat zavřená, mnoho jich ale našlo způsob, jak fungovat dál.

Vzácný a nepoškozený výtisk Harryho Pottera se vydražil za miliony

Muži

„Zavedli jsme službu ,rezervuj a vyzvedni‘ a před Vánoci jsme nevěděli, kam dřív skočit,“ potvrdila Barbara Whiteová z londýnského nezávislého knihkupectví Wimbledon Books. „Lidé znovu objevili knihy a chtěli nás také podpořit,“ dodala.

Prodeje knih se dál drží vysoko. „Pokračuje to, spousta nakladatelů říká, že tohle byl za dlouhou dobu jejich nejlepší rok,“ tvrdí Nicole Vanderbiltová ze serveru Bookshop.org.

Reklama

Výběr článků

Načítám