Hlavní obsah

Pákistánští vojáci OSN měnili v Kongu zbraně za zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánští vojáci sil OSN v Demokratické republice Kongo měnili v roce 2005 zbraně za zlato. Rebelové, s nimiž zbraně měnili, se přitom během dlouholeté občanské války dopouštěli nejhorších zločinů proti lidskosti. Zjistil to v roce 2006 speciální vyšetřovací tým OSN. Jeho zpráva však byla podle BBC utajena.

Článek

Zpráva byla záměrně zatajena, aby se OSN vyhnula obvinění "z politického selhání". Nejvyšší představitel OSN v Kongu William Swing popřel, že by vojáci OSN opětovně vyzbrojovali milice: "To mohu kategoricky popřít. Dělali jsme pravý opak. Demobilizovali jsme 20 000 lidí. Zbraně jsme ničili. Veřejně jsme je pálili."

Pákistánští vojáci byli vysláni na sever země do města Mongbwalu, u nějž probíhaly tvrdé střety mezi kmeny Lendu a Hema. Místní obyvatelé je vítali, ale pákistánští vojáci podlehli lákavé šanci obohatit se a začali dodávat zbraně místním velitelům, kteří ovládali zlaté doly. Nejprve levné zlato nakupovali, záhy však začali jednat přímo s veliteli milice FNI, kteří měli přezdívky Kung Fu a Drak.

Zlato za vrácené zbraně

Jeden ze svědků uvedl, že se na obchodech podílel pákistánský major Zanfar: "Tajně vracel zbraně bojovníkům z milicí. Opakovaně jsem viděl, jak milice odzbrojené jeden den byly druhý den znovu vyzbrojeny." Výpověď potvrdil i tlumočník pracující pro Pákistánce. Major se ptal velitele Kung Fua: "Co je se zbraněmi, které jsem vám dal?"

"Byli přátelé. Vím to. Zlato bylo základem jejich přátelství," uvedl obchodník Evarista Anjasubu a dodal: "Vytěžené zlato šlo přímo do rukou Pákistánců. Potkávali se v táboře vojáků OSN v Mongbwalu."

Zlato pak převáželi indičtí obchodníci. Jeden přiletěl do Mongbwalu a přespal v táboře pákistánských vojáků OSN. Inspektorce zabránili zkontrolovat náklad konžští vojáci. "Chtěli jsme si ověřit, co je v letadle, ale pilot nám zabránil vstoupit na jeho palubu. I mě, která byla šéfkou. To je velký skandál," uvedla místní inspektorka.

Dodala, že po příletu Indů do Mongbwalu cena zlata stoupla.

Pákistánci vyhnali vyšetřovatele

První obvinění, že se pákistánští vojáci podílejí na obchodech se zlatem přinesla koncem roku 2005 organizace Human Rights Watch, která hájí lidská práva. OSN proto v roce 2006 zahájila vyšetřování. Pákistánci nejprve spolupracovali, ale pak se pokusili zabavit počítač s důkazními dokumenty. Obklíčili policii OSN a před jejich dům postavili dva obrněné vozy. Pak je odvezli z Mongbwalu.

Případ je dalším v řadě, který podkopává autoritu vojáků OSN. Ti byli opakovaně obviněni, že zneužívali v řadě míst světa ženy a děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám