Hlavní obsah

Pákistánský kmen vyřešil spor kvůli vraždě předáním 13 dívek jako nevěst

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Dohodou o předání peněz a třinácti dívek ve věku od čtyř do šestnácti let se kmen v západní pákistánské provincii Balúčistán pokusil řešit své spory s jiným kmenem. Je to v souladu s kmenovou tradicí vání, podle níž si pak dívky musí vzít muže z kmene, jemuž byly předány. Uvedla to stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obvinění z dohody o předání dívek nyní vyšetřuje nejvyšší pákistánský soud, který přikázal na středu předvolat všechny postižené dívky i jejich rodiče.

Soud zasáhl i přesto, že není jasné, zda dívky již byly předány druhému kmenu. Vání je totiž podle pákistánského práva nezákonné.

Úředníci dávají od věci ruce pryč

Předáním děvčat a peněz v hodnotě 32 tisíc dolarů (asi 640 tisíc korun) měl být podle nejmenovaných místních úředníků uzavřen případ vraždy příslušníka druhého kmene před pěti měsíci. Bez poskytnutí náhrady za mrtvého by hrozila krevní msta.

Úředníci tvrdili, že při jednání nebyli a že je o něm informovali lidé ze vsi, v níž dohodu sjednala džirga, kmenová rada.

Soud si předvolal aspoň právníka, který prý jednání předsedal. Ten však účast na jednání popírá. „Nehrál jsem žádnou roli při džirze,“ ujistil.

Reklama

Výběr článků

Načítám