Hlavní obsah

Pákistánská vláda chce odvolat prezidenta Mušarafa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Pákistánská vládní koalice se ve čtvrtek shodla na tom, že zahájí kroky k odvolání prezidenta Parvíze Mušarafa. Potvrdil to premiér a vdovec po zavražděné expremiérce Bénazír Bhuttové Asíf Alí Zardarí. Mušaraf na poslední chvíli zrušil plánovanou cestu do Číny na zahájení LOH.

Článek

"Stalo se nevyhnutelným směřovat k odvolání generála Mušarafa na základě článku 47 (ústavy)," oznámil Zardarí. Zároveň podle agentury Reuters prezidenta varoval, aby se nepokoušel svému odvolání předejít rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb.

Agentura DPA už dříve neoficiálně informovala, že koalice žádá o svolání mimořádného zasedání dolní komory parlamentu na pondělí 11. srpna.

Dosud byl kabinet v otázce Mušarafova budoucího osudu rozdělen, zatímco Pákistánská muslimská liga (PML-N) žádá jeho odstoupení, Pákistánská lidová strana (PPP) se nestaví proti spolupráci s ním, pokud by byl Mušaraf zbaven určitých výsad.

Mušaraf se může bránit

O osudu Mušarafa jedná koalice vedená vdovcem po Bhuttové Asífem Alím Zardarím od úterý. Mušaraf dříve uvedl, že raději rezignuje, než by čelil procesu odvolání, nyní ale jeho blízcí uvedli, že se bude bránit. Mohl by rozpustit parlament, i když uváděl, že tento krok neučiní.

Klíčový bude postoj armády, jejímž vrchním velitelem byl Mušaraf až do svého znovuzvolení. Nejvyšší armádní velitelé už od čtvrtka jednají v Rávalpindí, kde je generální štáb. Jednání bude pokračovat do pátku, uvedla armáda a dodala, že jde ale pouze o rutinní schůzku.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ve čtvrtek okamžitě zrušil cestu do Číny na zahájení olympiády, i když už měl přistavené letadlo. Zastoupí ho premiér Júsuf Ráza Gílání.

Rozhodnutí odvolat prezidenta Mušarafa, který v zemi postupně ztratil podporu, vyvolává obavy z dalšího politického vývoje v Pákistánu, kde sílí islámští fundamentalisté. Mušaraf patří ke klíčovým spojencům USA ve válce proti terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám