Hlavní obsah

Pákistán přesunuje jednotky z afghánských hranic k indickým

Pákistán přemisťuje tisíce vojáků od hranic s Afghánistánem k indické hranici. S odvoláním na zpravodajské služby to sdělila agentura AP. Podle agentury Reuters pákistánská armáda zrušila příslušníkům ozbrojených sil dovolené a nařídila jim, aby se kvůli napětí v indicko-pákistánských vztazích hlásili do služby.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nejnověji pošramotily zlepšující se indicko-pákistánské vztahy listopadové krvavé útoky teroristů v indické Bombaji. Útočníci, jejichž stopy směřovaly do Pákistánu, si vzali na mušku deset míst - restaurace, přepychové hotely Tádžmahal a Oberoi, které jsou symbolem indické obchodní a finančnické metropole, židovské středisko, nádraží a další místa, která vyhledávají turisté.

Teroristé tam bezhlavě stříleli a odpalovali výbušniny. Šedesátihodinovému řádění padlo za oběť na 170 lidí a přes 200 jich bylo zraněno.

Podle Dillí byla strůjcem útoků teroristická skupina Laškare tajjaba, jejímž programem je boj o odtržení indické části Kašmíru od Indie a připojení tohoto území k Pákistánu.

Indie a Pákistán se střetly už ve třech válkách. Jablkem sváru se stal právě Kašmír, který byl mezi ně v roce 1947 rozdělen, obě země si ho ale nárokují celý. Samotní obyvatelé muslimského Kašmíru usilují o nezávislost na převážně hinduistické Indii nebo o připojení k rovněž muslimskému Pákistánu.

Radikální separatisté od roku 1989 vedou ozbrojený boj proti vládě, který si vyžádal na 68 000 obětí, převážně civilistů. Na pokraj čtvrté války se obě země dostaly po útoku radikálů na indický parlament v roce 2001, který Indie rovněž připsala Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám