Hlavní obsah

Pákistán má nového prezidenta, volbu provázel smrtící atentát

PÉŠÁVAR
Aktualizováno

Nový pákistánským prezidentem se v sobotu stal Ásif Alí Zardárí, spolupředseda vládní Pákistánské lidové strany (PPP) a vdovec po opoziční političce Bénazír Bhuttové. Volbu doprovodil bombový atentát v Péšávaru na severozápadě Pákistánu, při kterém zemřelo nejméně 14 lidí a další desítky byly zraněny.

Foto: Pakistan People's Party/Handout , Reuters

Prezidentský kandidát Asíf Alí Zardárí. V pozadí jeho syn Bilavál.

Článek

Zákonodárci z řad Zardárího stoupenců, z nichž někteří měli slzy v očích, skandovali "Dlouhý život Bhuttovým!", když se začaly výsledky tajného hlasování zveřejňovat. Z balkonu sněmovny se usmívaly dvě dospívající dcery Zardárího a Bhuttové a jedna z nich držela v rukou portrét své matky zavražděné při atentátu loni v prosinci.

Ásif Alí Zardárí byl jasným favoritem volby. Zardárí v úřadu nahradí Parvíze Mušarafa, který odstoupil v polovině srpna po tlaku politické opozice. Vypořádat se bude muset s celou řadou problémů od ekonomické krize až po rostoucí násilí radikálních ozbrojenců.

V posledních dnech se objevily zprávy, že během dvou posledních letech se Zardárí potýkal s posttraumatickým stresem, silnými depresemi a dokonce i s demencí. Podle listu Financial Times to vyplývá z jeho lékařských záznamů.

Další z řad útoků

Terčem exploze, ke které v den vyhlášení výsledku volby došlo, bylo kontrolní stanoviště policie, oznámila agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje.

Za poslední rok byl Pákistán dějištěm řady pumových a sebevražedných útoků, především na severozápadě země, kde armáda bojuje proti ozbrojencům hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Kajda. Ti si v této oblasti hraničící s Afghánistánem vybudovali základny a neustále posilují své pozice.

Reklama

Související články

V Pákistánu se rozpadla vládní koalice

Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa končí spolupráci s hlavní vládní stranou Asífa Alího Zardarího, vdovce po zavražděné expremiérce Bénazír...

Výběr článků

Načítám