Hlavní obsah

Padla poslední bašta Tamilských tygrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

Po 25 letech krvavé občanské války ovládla srílanská vládní vojska Mulleittívu, poslední město ovládané tamilskými separatisty, kteří se snažili vytvořit na jihoasijském ostrově vlastní stát. "Konflikt je z 95 procent u konce," prohlásil srílanský generál Sarath Fonseka.

Foto: Reuters

Srílanští vojáci bojující proti separatistům

Článek

Bojovníci hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) utrpěli v posledních měsících řadu porážek. Vládní jednotky nezpomalil ani pokus odpálit přehradu.

Podle stanice BBC jsou tamilští separatisté sice nyní zdecimovaní, ale i do budoucna se dá očekávat, že budou podnikat výpady z tajných základen v džungli a vést partyzánskou válku. Nezávislí pozorovatelé odhadují, že v džungli se skrývají tisíce bojovníků LTTE, kteří žijí mezi statisíci civilistů - mnozí uprchlíci, které z domovů vyhnaly boje.

„Pokud se armáda pokusí bojovat proti povstalcům uprostřed civilních obyvatel, čeká ji ohromný humanitární i vojenský problém," varuje například Jehan Perera ze srílanské organizace National Peace Council, která usiluje o mírové řešení situace.

Boje trvají od roku 1983

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 za samostatný stát Ílam na severu a východě ostrova. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 000 obětí. Ještě v roce 2006 přitom bylo pod kontrolou LTTE 15 000 kilometrů čtverečních .

V roce 2002 vstoupila v platnost dohoda o příměří. Loni ale vláda klid zbraní jednostranně vypověděla, protože podle ní příměří separatisté využívali pouze k přezbrojení. Vládní jednotky poté zahájily rozsáhlou ofenzivu proti LTTE a postupně jim padly do rukou všechny velké opěrné body separatistů včetně "hlavního města" LTTE Kilinočči.

Skupiny na ochranu lidských práv se především obávají o osud civilistů žijících na rychle se zmenšujícím území pod kontrolou LTTE. Tyto skupiny viní separatisty, že civilistům brání odejít do bezpečí, zatímco vláda tvrdí, že LTTE chce civilní obyvatele zneužít jako lidské štíty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám