Hlavní obsah

Padesátistupňová vedra zabila v Pákistánu přes sto lidí

LÁHAUR/DILLÍ

Vlna veder zabila v posledních dnech v Pákistánu přes 120 lidí. Jen v neděli, kdy teploty vystoupily na jihovýchodě země až na 52 stupňů, jich zemřelo 63. V Láhauru v provincii Panžáb, kde naměřili 49 stupňů, ten den padl 78 let starý teplotní rekord.

Článek

V provincii Pandžáb zemřelo na padesát osob, uvedlo pondělní vydání novin The Nation. Situaci komplikují časté výpadky přetížené elektrické sítě, která nezvládá spotřebu klimatizačních jednotek. Několik desítek lidí muselo být proto v Láhauru hospitalizováno kvůli ztrátám vědomí a přehřátí organismu. Stovky lidí byly ošetřeny s úpalem a úžehem.

Tisíce lidí z pandžábských rovin zamířily do hor na severu, kde hledají pomoc a úkryt. Podle meteorologů má vlna veder trvat ještě nejméně tři dny, spíše ale celý týden.

Horko je i v Indii

V sousední Indii si vlna veder vyžádala už 27 obětí. Osm včetně dvou žen z nich zemřelo v hlavním městě Dillí, kde v neděli naměřili 44 stupňů Celsia, přičemž v sobotu se tam rtuť teploměru vyšplhala na 44,9 stupně Celsia. Další oběti hlásí Pandžáb a Rádžastán, kde je teplota čtyři až pět stupňů nad normálem. "Je velmi horko a neměli bychom vycházet ven. Když se vrátíte do auta, je jako trouba," uvedl obyvatel Dillí.

V Indii si horka vyžádala od dubna už 80 obětí

V loňském roce si v Pákistánu vysoké teploty vyžádaly životy 80 lidí, v roce 2003 bylo zaregistrováno dokonce přes 230 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám