Hlavní obsah

OSN vyzvala k embargu na dodávky zbraní do Barmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Organizace spojených národů (OSN) vyzvala, aby se do Barmy po násilném vojenském převratu neprodávaly zbraně. Valné shromáždění podle stanice BBC přijalo rezoluci odsuzující vojenskou juntu, která v únoru svrhla zvolenou vládu, a vyzvalo k propuštění politických vězňů včetně Do Aun Schan Su Ťij, a k ukončení násilí proti pokojným demonstrantům.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Hořící vesnice Kin Ma

Článek

Páteční usnesení sice není právně závazné, ale má značný politický význam, protože rezoluci v pátek podpořilo 119 zemí a hlasovalo proti ní jen Bělorusko. Rusko a Čína, které dodávají zbraně do Barmy, jsou však mezi 36 zeměmi, které se zdržely hlasování. Některé ze států, které nehlasovaly, uvedly, že se jedná o interní záležitost Barmy. Jiným vadilo, že rezoluce opominula zákrok armády proti muslimské menšině Rohingů před čtyřmi lety, kvůli němuž ze země odešel téměř milion lidí.

V Barmě vypálili celou vesnici, požár zřejmě založila armáda

Svět

„Hrozí rozsáhlá občanská válka,” řekla před Valným shromážděním zmocněnkyně OSN pro Barmu Christine Schranerová Burgenerová. „Je třeba jednat rychle. Příležitost zvrátit vojenský převrat se zmenšuje. Zástupce EU Olof Skoog uvedl, že rezoluce „delegitimizuje vojenskou juntu, odsuzuje její násilí proti vlastnímu lidi a demonstruje izolaci země v očích světa.“

Pučisté tvrdě potlačují protesty

Barmská armáda provedla 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Podvody se přitom neprokázaly. Puč zprvu vyvolal masivní nenásilné demonstrace. Poté, co armáda a policie pokojné protesty krvavě potlačily, začalo ve městech i na venkově vznikat menší ozbrojené povstání. Podle barmské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) armáda od puče zadržela 5000 lidí a zabila přes 870 civilistů. Armáda tvrdí, že počet mrtvých je nižší.

Svržená barmská vůdkyně Su Ťij čelí dalšímu stíhání, za korupci jí hrozí 15 let

Svět

Protesty byly původně nenásilné, ale natolik rozsáhlé, že proti nim pučisté tvrdě zasahovali. Nyní se většina odpůrců junty cvičí v táborech etnických ozbrojených skupin, z nichž mnohé bojují proti režimu po dekády. Po puči se místy obnovily střety mezi vládními vojsky a milicemi etnických minorit.

Reklama

Výběr článků

Načítám