Hlavní obsah

OSN přišla v Dárfúru o další kamióny s pomocí

Právo, BBC, aa

Ozbrojenci v súdánské oblasti Dárfúr přepadli minulý týden sedm kamiónů s humanitární pomocí, náklad rozkradli a šoféry unesli. Oznámilo to v úterý vedení mezinárodní potravinové pomoci (WFP) pro tento region.

Foto: Stephanie Hancock, Reuters

Násilí v Dárfúru vyhnalo od začátku roku z domovů dalších 175 tisíc lidí.

Článek

WFP od počátku roku přišla o 37 kamiónů a polovina potravinových zásilek pro uprchlické tábory se nedostala do míst určení. Vnitřní etnický a sociální konflikt mezi černošskou a arabskou populací Dárfúru v minulých letech vyhnal z domovů dva milióny lidí. Ti jsou dodnes z velké části životně závislí na potravinové pomoci.

„Situace je kritická,“ uvedl představitel WFP v Súdánu Kenro Ošidari. „Pozemním konvojům hrozí zastavení kvůli nebezpečí přepadení a pro nedostatek financí jim nemůžeme na pomoc poslat letadla a vrtulníky.“

Humanitární pracovníci i důstojníci mírových sborů OSN a Africké unie upozorňují, že v Dárfúru se začíná opakovaně objevovat metoda třífázové likvidace celých skupin obyvatelstva, fakticky nebo jen domněle protestujících proti arabizační politice centrální vlády v Chartúmu.

Na odbojnou vesnici či tábor uprchlíků zaútočí armádní letectvo se zdůvodněním, že jde o tábor banditů. V druhé fázi cíl útoku napadnou jízdní milice provládních Arabů džandžauí, které zabíjejí, znásilňují a kradou, a vzápětí po zemi dorazí vládní vojáci, aby zasáhli proti zbylým „rebelům“.

Podle listu International Herald Tribune tato taktika vyhnala z domovů jen od začátku roku dalších 175 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám