Hlavní obsah

OSN není v otázce balistických raket objektivní, tvrdí Pchjongjang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea v pondělí uvedla, že Rada bezpečnosti OSN není v otázce testu balistických raket objektivní. KLDR uskutečnila ve čtvrtek test dvou raket, což jí zakazuje rezoluce OSN. Pchjongjang ale tvrdí, že má na zkušební odpaly tohoto druhu zbraní právo, protože jsou součástí jeho snahy na posílení sebeobrany a suverenity, uvedla agentura AP s odvoláním na prohlášení severokorejských představitelů.

Foto: KCNA, Reuters

Start nové severokorejské rakety

Článek

Po čtvrtečním odpálení dvou balistických raket krátkého dosahu se Rada bezpečnosti OSN usnesla na svolání výboru, jež projednává sankce proti severokorejskému režimu. Podle agentury AP většina z 15 členů výboru vyjádřila silné obavy ohledně severokorejských testů raket a porušování rezolucí OSN.

Podle Pchjongjangu svolání Rady bezpečnosti a jednání o sankcích představuje „zapření suverenity” Severní Koreje. Pchjongjang tvrdí, že počínání Rady bezpečnosti bylo ovlivněno nepřátelskou politikou Spojených států vůči KLDR.

Test dvou raket krátkého doletu zaznamenaly ve čtvrtek Japonsko a Jižní Korea. KLDR později potvrdila, že odpálila „nově vyvinutou taktickou řízenou střelu nového typu”. Podle severokorejského tisku je raketa schopná nést bojovou hlavici o hmotnosti 2,5 tuny a při testu zasáhla cíl ve vzdálenosti 600 kilometrů. Po odpalu obě rakety dopadly do Japonského moře.

KLDR otestovala dvě balistické rakety krátkého doletu

Svět

Podle některých pozorovatelů by KLDR mohla v nadcházejících týdnech zkušebně odpálit i balistické rakety dlouhého doletu.ˇ

Část odborníků se domnívá, že čtvrteční odpálení raket mělo vyvinout tlak na novou americkou administrativu Joea Bidena.

Reklama

Výběr článků

Načítám