Hlavní obsah

Osmiletého Číňana vyobcovala celá vesnice kvůli viru HIV

Šanghaj

Kvůli obavám z infekce vydědili obyvatelé vesnice v jihozápadní Číně osmiletého hocha, který se nakazil virem HIV od své matky. Chlapce se dokonce zřekl i jeho dědeček, který se o něj měl starat. Zpráva vyvolala na čínském internetu vlnu kritiky, uvedla tamní média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Lidé žijící v Číně s nemocí AIDS stále čelí diskriminaci, když je mnohdy odmítají ošetřovat dokonce i lékaři. Ačkoli čínská vláda zavedla politiku a zákony, které mají toto bezpráví ukončit, pořád se najdou případy, kdy děti s virem HIV nemají dovoleno chodit do školy a opouštějí je jejich vlastní rodiče.

Osmiletý Kchun Kchun z vesnice v jihozápadní provincii S'-čchuan se nakazil od své matky, napsal deník People's Daily. Lékaři u něj přítomnost viru odhalili v roce 2011 a chlapec byl hned nato vyloučen ze školy.

Sousedé z jeho vesnice se mu začali vyhýbat, přičemž jeden z nich ho nazval "tikající časovanou bombou".

Počátkem prosince více než 200 vesničanů podepsalo petici, v níž požadují vystěhování hocha z obce. Mezi signatáři petice je i Kchun Kchunův dědeček, který byl stanoven jeho opatrovníkem. Chlapec mohl jeho podpisu jen bezmocně přihlížet.

V reakci na tyto zprávy starosta obce slíbil, že "vesnice zahájí ideologickou kampaň", aby vzdělala své obyvatele o povaze nemoci AIDS. Tou je v Číně podle Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) infikováno asi 780 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám