Hlavní obsah

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční bez diváků

ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Olympijské hry se po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu uskuteční bez diváků. Oznámili to zástupci organizačního výboru po čtvrtečním jednání s vedením Mezinárodního olympijského výboru a zástupci japonské vlády. Hry, které byly kvůli pandemii koronaviru odloženy z loňského roku, začnou 23. července.

Foto: ČTK/AP

Japonci v rouškách před Národním stadionem v Tokiu.

Článek

Japonská vláda ve čtvrtek v Tokiu po několika týdnech uvolnění znovu zavedla kvůli stoupajícímu počtu nakažených nouzový stav. Platit by měl do 22. srpna, olympijské hry skončí 8. srpna.

„Neměli jsme jinou možnost,” řekla předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotová k rozhodnutí pořádat olympijské hry před prázdnými tribunami.

Konání olympijských her ale podle japonského premiéra Jošihideho Sugy nouzový stav nebrání. „Myslím, že dokážeme zorganizovat olympijské hry díky těmto opatřením bezpečně,” řekl novinářům.

„V řadě regionů počty nových případů (covidu-19) klesají, ale v oblasti Tokia od konce minulého měsíce stále stoupají," uvedl Suga k vyhlášení nouzového stavu v Tokiu a třech sousedních prefekturách.

„Musíme zpřísnit opatření, abychom zabránili rozšíření infekce po celém Japonsku, zvlášť s ohledem na nové mutace,” dodal.

Olympiáda klepe na dveře a v Japonsku prudce stoupají počty nakažených

Koronavirus

Úřady v japonské metropoli ve čtvrtek evidovaly 896 nových případů nákazy, což je o třetinu více než před týdnem. Zhruba 30 procent infekcí připadá v zemi podle agentury Reuters na nakažlivější variantu delta.

Předseda MOV Thomas Bach už po příjezdu do Japonska oznámil, že je připraven podpořit „veškerá opatření, která budou nezbytná k zajištění bezpečných olympijských a paralympijských her pro všechny účastníky i obyvatele Japonska”.

Už v březnu bylo rozhodnuto, že se na olympijské hry nedostanou žádní fanoušci ze zahraničí.

Dosavadní plány ale počítaly tím, že domácí diváci by mohli stadiony a haly zaplnit až na padesát procent kapacity, přičemž maximum bylo stanoveno na 10 tisíc lidí.

Výjimečný stav platí i na Okinawě, v prefekturách Čiba, Kanagawa, Saitama a Ósama se prodlužují protiepidemická opatření nižšího stupně.

Potvrdily se tak zdroje z pořadatelského výboru, že v Tokiu a třech sousedních prefekturách nebudou moci olympiádě přihlížet žádní diváci, o čemž se jednalo v posledních pěti dnech.

Podle agentury Reuters a stanice Fuji TV se napřed uvažovalo jen o snížení počtu diváků na pět tisíc.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Zdravotní experti podle listu Asahi šimbun doporučili zavést v metropoli nejpřísnější opatření proti šíření koronaviru, kdyby byl vyhlášen čtvrtý stupeň stavu nouze.

Už 7. července jiný poradní výbor ministerstva zdravotnictví vyzval k tvrdším restrikcím v metropoli, protože na ni a tři sousední provincie připadají dvě třetiny nových případů nákazy.

Experti varovali, že pokud by se nezavedla tvrdá opatření, denní počet nových případů by ve 130milionové zemi mohl na konci července stoupnout na patnáct set.

Ve středu přibylo v zemi 2180 nových případů nákazy, z nichž 920 připadlo na Tokio. O týden dříve jich v hlavním městě bylo 714.

Zatímco 20. června bylo s covidem hospitalizováno v hlavním městě 1270 lidí, 6. července už jich bylo 1677. Počet lidí s vážným průběhem stoupl od 27. června do 6. července ze 37 na 67.

Podle Národního institutu pro infekční choroby připadá v zemi 30 procent případů na indickou mutaci delta.

Reklama

Výběr článků

Načítám