Hlavní obsah

Ochranáři dají 25 000 USD tomu, kdo je dovede k velrybářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Ochránci přírody z radikální organizace Sea Shepherds nabídli 25 000 dolarů tomu, kdo je přivede na stopu japonské velrybářské flotily, která vyplula do Antarktidy ulovit 850 plejtváků malých a 10 ohrožených plejtváků myšoků.

Článek

Novozélandské námořnictvo nafilmovalo velrybáře, jak harpunují velryby ve vodách jižně od Austrálie, ale odmítlo sdělit podrobnosti, neboť se obává, že ochránci přírody ve snaze zabránit Japoncům ulovit další kusy použijí násilné taktiky proti velrybářům. Austrálie a Nový Zéland přitom nesouhlasí s lovem.

Radikální ochránci přírody sdělili, že jsou připraveni do boku velrybářské lodi narazit svou lodí nebo flotilu napadnout, až se bude vracet s úlovkem do přístavu. Méně radikální ochránci se chtějí dostat na svých člunech mezi velryby a lovce a zabránit jim tak v harpunování. Japonci na své lodě zase namontovali vodní děla.

Ochranáři mají k dispozici tři lodě a doufají, že se jim velrybářskou flotilu podaří objevit. Japonci monitorují lodě ochránců přírody za pomoci satelitů a dělají vše proto, aby se jim vyhnuli.

Komerční lov velryb je zakázán od roku 1980, ale Japonsko v něm pokračuje. Tvrdí, že loví velryby, aby je zkoumalo. Jeho kritici říkají, že takto jen obchází zákaz lovu a zásobuje japonské restaurace. Japonsko spolu s Norskem a Islandem požaduje ukončení moratoria na lov velryb.

Anketa

Souhlasíte s radikálním postupem proti velrybářům?
Ano
96,7 %
Ne, protesty nesmí být násilné
1,8 %
Ne, lov velryb nemá být takto omezován
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3193 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Islandská "věda" zabila první velrybu

Prvního ze 38 plánovaných plejtváků šedých ulovila islandská velrybářská flotila. Ačkoliv s výjimkou dalších dvou velrybářských zemí celý svět odmítá jakýkoliv...

V Japonsku nabízejí velrybí hamburgery

Japonský řetězec rychlého stravování zařadil od čtvrtka do své nabídky novinku - velrybí hamburger. Japonsko se přitom počátkem týdne ocitlo pod palbou kritiky...

Japonská flotila vyrazila lovit velryby

Přes ostré mezinárodní protesty vyrazila v úterý z přístavu Šimonoseki skupina šesti japonských velrybářských lodí do moří kolem Antarktidy, aby tam ulovila...

Výběr článků

Načítám