Hlavní obsah

Obrovský výbuch v Mogadišu poničil nemocnici i školu, osm lidí zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo
Aktualizováno

Somálskou metropolí Mogadišo ve čtvrtek brzo ráno otřásla silná exploze, po níž následovala přestřelka, uvedla agentura Reuters. Nad Mogadišem stoupal hustý dým. Podle agentury AP se stala terčem útoku škola, ale výbuch vážně poškodil i nedalekou nemocnici. Vyžádal si podle aktualizovaných údajů osm obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrovský výbuch v Mogadišu poničil nemocnici i školu, pět lidí zemřeloVideo: Reuters

 
Článek

Exploze a následující přestřelka si vyžádaly přes dvacet zraněných, uvedl ředitel záchranné služby Amin Abdi Kadir Rahmán.

„Zatím víme, že pět lidí zemřelo a 23 dalších bylo zraněno,” dodal.

Agentura Reuters však poté podobně jako somálský novinář Harun Maruf uvedla, že obětí bylo osm a zraněných 17. Oběti mají být z řad učitelů a žáků.

AP uvedla, že nálož vybuchla v autě před školou. Zdravotník Mohamed Husajn, který působí v Usmanově nemocnici naproti, řekl agentuře Reuters, že pocítili tlak výbuchu, který jimi otřásl, a ohlušila je střelba. Výbuch byl mimořádně silný.

„Zdi naší nemocnice se zřítily. Zřítila se i škola naproti. Nevím, kolik lidí zemřelo,” uvedl. Sám pomáhal vytahovat zraněné z trosek v nemocnici, protože po zhroucení zdi spadla i střecha.

K útoku se přihlásila radikální milice aš-Šabáb, která prosazuje zavedení tvrdé podoby práva šaría a přihlásila se k al-Káidě.

Hrdina z Liverpoolu: Taxikář si všiml výbušnin a zamkl atentátníka v autě

Evropa

Aš-Šabáb ve své rozhlasové stanici Andalus oznámil, že útočil na kolonu západních představitelů, kterou doprovázel konvoj mírových sil Africké unie AMISOM.

Místní policie potvrdila, že cílem byl konvoj bezpečnostní firmy, která „střeží OSN”. Policie neuvedla, zda byli při výbuchu zraněni zaměstnanci OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám