Hlavní obsah

OBRAZEM: Clintonová je v Číně, vůči KLDR přitvrdila

Právo, pur
SOUL/PEKING

Pokud představitelé severokorejského režimu doufali, že Obamova vláda vůči němu radikálně zmírní postoj, mohou být zklamáni. Nová šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová v pátek ze Soulu varovala, že se vztahy KLDR s Washingtonem nezlepší, dokud Pchjongjang nezahájí dialog se Soulem, nepřestane ho urážet a nepotlačí své jaderné ambice.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Clintonová odlétá z Koreje do Číny

Článek

Clintonová zdůraznila, že jihokorejská prosperita a demokracie jsou v příkrém kontrastu s „tyranií a chudobou“ na Severu. Je také podle ní třeba, aby se jednání o severokorejském jaderném programu pohnula kupředu.

Novým americkým vyjednavačem na nich se stane bývalý ambasador v Jižní Koreji Stephen Bosworth. Jednání se kromě USA a KLDR dále účastní Čína, Japonsko, Jižní Korea a Rusko.

:.Clintonová se zdraví s jihokorejskou kosmonautkou foto: Reuters/Lee Jin-man

Clintonová po návštěvě Japonska a Indonésie zavítala do Jižní Koreje v době, kdy některé zprávy naznačují, že by Pchjongjang mohl uskutečnit novou zkoušku rakety s dlouhým doletem. „Nekomentujeme zpravodajské záležitosti, ale je jasné, že podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1718 musí Severní Korea zastavit veškeré aktivity kolem svého balistického programu,“ zdůraznila a označila jakýkoli test za provokaci.

Zpravodajka BBC z doprovodu Clintonové označila její slova za jasné varování, že jestliže Obamova administrativa může být ochotna uvažovat o nových strategiích, ke zmírnění tónu nedojde.

Jen několik hodin předtím vydala KLDR poslední ze série svých výhrůžek vůči jižnímu sousedovi s oznámením, že její armáda je „plně připravena“ na válku.

Clintonová ještě v letadle také neobvykle přímo vyjádřila obavy z nástupnické krize v Severní Koreji, jejíž vůdce Kim Čong-il (56) loni v létě nejspíš utrpěl mrtvici a dosud nejmenoval svého nástupce. Pchjongjang zatím na její poznámky nereagoval.

Na výročí  Nixonovy cesty

Clintonová po návštěvě Japonska přiletěla do Soulu z Indonésie, nejlidnatější muslimské země světa, kde prohlásila, že Washington usiluje o nový druh dialogu s islámským světem.

:.Clintonová po příletu do Čínyfoto: Reuters/Greg Baker

Poslední zastávkou Clintonové na její inaugurační cestě do Asie je Čína. Přijíždí tam - možná symbolicky - v předvečer 37. výročí historické cesty prezidenta Richarda Nixona za Maem do Pekingu, která se uskutečnila 21. února. Tehdy však Čína ještě nebyla ekonomickou velmocí, jakou je dnes. Přestože obě země v současnosti prohlubují hospodářské vztahy, napětí a podezíravost přetrvávají.

A to nejen v důsledku kritiky stavu lidských práv v Číně, protlačování otázky Tibetu a pokračujícího prodeje amerických zbraní Tchaj-wanu. Washington si také stěžuje na bezpečnost čínských výrobků, obchodní deficit, problémy s přístupem amerických výrobců na čínský trh, údajné manipulace s kursem jüanu či porušování práv duševního vlastnictví. Znepokojuje jej i dvouciferný růst vojenských výdajů Pekingu.

:.Clintonová v jedné ze čtvrtí Jakartyfoto: ČTK/AP

Nový styl: setkání s místními obyvateli

Zajímavý je styl diplomacie, jaký Clintonová během cesty zvolila. Hodně sází na setkání s místními obyvateli, nejen s nejvyššími politiky. V Japonsku navštívila univerzitu a diskutovala se studenty, v Indonésii se zase objevila v TV show a v Jakartě navštívila slum, kde byla vítána téměř jako rocková hvězda. Vypadá to jako by po loňské prezidentské kampani teď vedla kampaň za zlepšení obrazu USA v zahraničí, dodala zpravodajka BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám