Hlavní obsah

Obětem zemětřesení pomáhá i japonská mafie

Novinky, Vladimír Michna

Dokonce i japonská mafie známá jako jakuza nyní pomáhá v oblastech postižených ničivým zemětřesením a tsunami, které před více než týdnem postihly zemi a zabily tisíce lidí.

Článek

Již několik hodin po devastující vlně tsunami otevřely dvě z největších skupin jakuzy své kanceláře v Tokiu a začaly nakládat do aut potraviny, vodu a přikrývky pro zničené oblasti. Informuje o tom server Business Insider.

Třetí největší organizovaná skupina japonské mafie zvaná Inagawa-kai poslala 25 čtyřtunových nákladních aut naplněných papírovými plenami, baterkami, svítidly, nápoji a základními denními potřebami do oblasti Tohoku.

Tato organizace je v pomoci zvláště aktivní, protože má siné kořeny v postižené oblasti. Má celou řadu skupinek v rámci regionální sítě. O půlnoci z 12. na 13. března tokijská skupina vyslala 50 tun různých denních potřeb k městskému úřadu v Hitačinaki, kde je vyložila, aniž by se zmínila své přidružené organizaci. Organizační struktura jakuzy je narozdíl od například italské mafie složitější.

Jen žádnou publicitu

Vedení Sumyoši-kai, druhé největší skupiny japonské jakuzy, dokonce nabídlo útočiště členům cizí komunity, což je v rámci tamních tradic neslýchané.

Největší organizace jakuzy, Jamaguči-gumi, také otevřela veřejnosti své kanceláře po celé zemi a vysílá náklady s pomocí, ovšem velmi potichu a bez publicity.

Nejde o první případ filantropie japonské mafie. V roce 1995 po zemětřesení v Kobe byla právě Jamaguči-gumi jednou z nejodpovědnějších sil při rychlé a efektivní pomoci. Nutno však přiznat, že tato pomoc byla z velké míry placena penězi, které byly předtím nelegálně vytaženy z kapes lidí z postižené oblasti.

Role mírotvůrce

Jakuza v japonské poválečné historii hrála již několikrát také roli mírotvůrce. Američané dokonce její skupiny platili, aby v Japonsku zabránily nástupu komunismu a aby v zemi udržely pořádek. Když měl americký prezident Barack Obama navštívit minulý rok zemi, policie vyzvala jakuzu, aby pomohla udržet klid a pořádek.

Mezi policií a jakuzou je dohoda, že v případě pomoci ze strany mafie se vše odehraje bez informování veřejnosti, v tajnosti.

Japonské mafiánské struktury mají asi 80 tisíc členů a rozhodně nejsou založeny na zmíněné filantropické činnosti. Jedná se jednoznačně o organizovanou kriminalitu. Členové jsou zcela oddaní organizaci. Kontrolují obchod s drogami, zbraněmi, erotickým zbožím a kasina. Ovládají například také stavební průmysl.Čísla 8-9-3 představují nejšťastnější kombinaci v japonské hře v kostky. Složením jejich počátečních písmen vzniká slovo JA-KU-ZA označující japonskou mafii. Jde o označení přiléhavé, protože hlavním polem působnosti jakuzy bývaly zejména hazardní hry a černé sázky.Členové japonské mafie se považují za pokračovatele "Počestné společnosti tetovaných", kterou ve středověku založil samuraj Kobei Bamzuin, informuje web japonsko.tnet.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám