Hlavní obsah

Obchod se ženami a dětmi v Indii loni prudce stoupl, úřady evidují asi 20 tisíc obětí

– Dillí

Obchod s lidmi v Indii loni prudce stoupl, alespoň podle statistik indické vlády. Čísla oproti předchozímu roku stoupla zhruba o čtvrtinu. Ministerstvo pro otázky žen a dětí ve čtvrtek sdělilo parlamentu, že loni se stalo obětí obchodu 19 223 žen a dětí, o rok dřív jich bylo 15 448. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Anupam Nath, ČTK/AP

Indka sbírající využitelný odpad u železnice

Článek

Indická ministryně pro otázky žen a dětí Menaka Gándhíová informovala parlament, že za rok 2016 Indie zaznamenala víc než 9104 případů obchodů s dětmi, což je o 27 procent více než předešlý rok.

Případů obchodu se ženami bylo 10 119, proti roku 2015 se jejich počet zvýšil o 22 procent.

Největší čísla v obou kategoriích evidovali v Západním Bengálsku na východě Indie, jedná se o třetinu z celkového počtu. Agentura Reuters v této souvislosti upozorňuje na polopropustnou hranici s chudšími sousedními zeměmi Bangladéšem a Nepálem.

Na druhém místě je, co se týká obchodů s dětmi, chudší pouštní Rádžastán, v počtu žen je to pak bohatý stát Maharátšra, kde se nachází bohaté centrum Bombaj.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indické ženy demonstrující v Dillí na MDŽ

Tisíce chudých žen a dětí především z venkova překupníci vylákají do měst s příslibem lepší práce. Následně je však prodají do moderního otroctví — nalákaní lidé slouží třeba v domácnostech nebo pracují v továrnách. Za svou práci často nedostávají žádný plat. Část z nich skončí v nevěstincích, někteří lidé zmizí a rodiny je pak nejsou schopny vypátrat.

Podle indické policie se na základě uvedených čísel nedá jednoznačně říct, že by počet obětí dramaticky rostl.

„Myslím, že počet známých případů vzrostl, protože se o problému více mluví a oběti se začaly hlásit,” řekl agentuře nejmenovaný vysoký policejní důstojník z Dillí. Vláda i skupiny aktivistů spustily rozsáhlou kampaň, mnoho případů se také objevuje v médiích.

Skutečný počet případů však může být naopak i vyšší. Oběti často zločin ze strachu nebo neznalosti zákonů vůbec nenahlásí. Jižní Asie je oblastí, kde obchod s bílým masem roste nejrychleji na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám